FINABANK, DE LACHENDE DERDE

De Finabank rapporteert over het boekjaar 2023 een winst, die in relatie tot haar omvang en assets under management, een operationele efficiëntie laat zien waar DSB en Hakrinbank alleen van kunnen dromen. Terwijl de twee grotere handelsbanken hun adem al vijf jaar inhouden, in afwachting van de samensmelting die ooit zal komen, bewegen Finabank en Surichange, merkbaar voor het publiek, voort in de richting van marktaandeel en operationele dienstverlening. Waar er bij andere banken nog een achterstand bestaat voor wat betreft de wettelijke verplichting op het publiceren van jaarcijfers, in sommige gevallen eentje die Covid-19 als smoes gebruikt en niet losstaat van de warme banden met sommige thans voortvluchtige ‘autoriteiten’, heeft Finabank haar zaken compliant en naar de letter van de wet, keurig op orde.

Het mag geen toeval heten, dat de overheid niet als aandeelhouder aanzit en partijpolitiek geen voet aan wal heeft weten te krijgen binnen de bank. Geen no-document loans aan projectontwikkelaars of parastatale bedrijven. Geen hand boven het hoofd van functionarissen, die met hun wangedrag volgens het Openbaar Ministerie, net een stapje te vroeg af zijn voor vervolging. Qua dienstverlening en communicatie scoort Finabank goed onder de consument. En hoewel de regeldruk niet minder hoog is bij de bank, geeft men zakelijk gezien snel en transparant feedback over wat wel en niet mogelijk is. Er is een actieve investering in de districtsfilialen, alhoewel ook voor deze bank geldt, dat landelijke dekking nog ver in het vooruitzicht ligt.

Met projecten zoals de financiering van de Fernandes Bottling fabriek, is duidelijk dat durf en ambitie aanwezig zijn. Desondanks zijn probleemkredieten vrij laag in vergelijking met andere banken. De BIS-ratio is ook boven de norm van de toezichthouder, als het om het minimum voor dividenduitkeringen gaat, iets waar DSB en HKB al een paar jaar niet toe in positie zijn. Raadsleden Kurt van Essen en Sonny Kertoidjojo zijn inmiddels uitgetreden, terwijl jurist Eloa van der Hilst tot de raad zal toetreden en de Raad van Commissarissen voorgezeten zal worden door Robert Hahn, met een achtergrond in Corporate ICT en innovatie.

More
articles