HOOGSPANNING BIJ EBS

Het is ronduit shokkend om te zien hoe een noodlijdend staatsbedrijf als de EBS, zijn prioriteiten stelt. Terwijl het bedrijf beweert de stroomtarieven te verhogen onder het mom van het afschaffen van subsidies, worden er exorbitante bedragen uitgegeven aan luxe voertuigen en aanpassingen op bedrijfswagens voor topfunctionarissen. Wij van Keerpunt, zijn het volkomen eens met Nita Ramcharan, die het in haar commentaar van afgelopen week, had over een ware ‘powerplay’ binnen de EBS, waar de spanning oploopt tot enkele duizenden volt. Dit commentaar kwam naar aanleiding van het feit dat de directie bondsvoorzitter Marciano Hellings wegens ‘dringende redenen’ per direct heeft ontslagen. Dit heeft geleid tot een golf van verontwaardiging en een landelijke staking, waarbij de arbeiders duidelijk hun ongenoegen hebben geuit over het wanbeleid en de willekeurige acties van de directie.

De directie verdenkt de bondsvoorzitter er namelijk van foto’s van de splinternieuwe Toyota Prado van CEO Leo Brunswijk, ter waarde van USD 100.000, te hebben verspreid naar zijn broer Raoul Hellings. Op een van de foto’s is ook de auto van directielid Marcel Eyndhoven te zien, die naar verluidt voor USD 6.000 is aangepast. Hellings wordt beschuldigd van het lekken van bedrijfsgeheimen, waardoor deze in handen zouden zijn gekomen van de       ‘vijand’.  Wij kunnen het niet verkroppen dat de CEO van een noodlijdend staatsbedrijf in een gloednieuwe Toyota Prado rondrijdt ter waarde van USD 100.000, en de CTO duizenden dollars uitgeeft aan het pimpen van zijn auto, terwijl de staat, die nota bene de grootste wanbetaler is van de EBS, haar schulden niet aflost; dit is volstrekt absurd en onaanvaardbaar. Dit is gewoon weer een schrijnend voorbeeld van slecht bestuur en misplaatste prioriteiten binnen het staatsbedrijf.

Terwijl de gewone burger wordt geconfronteerd met stijgende energiekosten en de gevolgen van een gebrekkige elektriciteitsvoorziening, worden er schaamteloos gelden verspild aan luxeartikelen voor enkele functionarissen. In navolging van het ontslag van de bondsvoorzitter lijkt het erop dat vrije meningsuiting niet wordt getolereerd, aangezien individuen monddood worden gemaakt zonder dat er concrete bewijzen worden geleverd. Deze kwestie zal ongetwijfeld verder escaleren en uiteindelijk voor de rechter worden uitgevochten. Al jarenlang bestaan er vermoedens van corruptie binnen het bedrijf en zijn netwerken. Keerpunt is het rapport ‘Project Volt’, dat in mei 2022 werd uitgebracht, niet vergeten en heeft de details weer opgehaald waar het gerenommeerde kantoor Ernst & Young stelde dat het beleid niet in lijn was met een behoorlijke corporate governance code. “De EBS moeten de meeste van hun huidige governance beleidslijnen en -procedures opnieuw beoordelen en ervoor zorgen, dat ze de juiste risico mechanismen opzetten om ervoor te zorgen dat deze beleidslijnen en procedures strikt worden gevolgd”, aldus Ernst & Young. Kort daarna wisten wij de hand te leggen op het dossier met betrekking tot de fraudezaak van Leo Brunswijk bij de EBS. Het onderzoek had zich gericht op de vermeende fraude binnen de EBS onder leiding van Leo Brunswijk. In het rapport werd hij genoemd als de persoon die door misbruik van zijn positie als president-commissaris c.q. interim CEO, handelingen heeft gepleegd, die tot ernstige financiële benadeling van de EBS hebben geleid. De eerste bevindingen van het onderzoek zijn in drie gevallen geanalyseerd, waarna er een conclusie is getrokken.

Met betrekking tot de belangenverstrengeling en good governance code die werd aangehaald in het rapport, zou het nooit op de lange termijn toegestaan moeten worden dat een RvC-lid ook directeur wordt; daarnaast is deze zelfde directeur ook weer lid van de RvC van andere staatsbedrijven zoals SLM en N.V. Havenbeheer. Van SLM privileges maakt de man over het algemeen gretig gebruik, want in de vertrekhal van de Johan Adolf Pengel Luchthaven pakt hij de lift naar de Sabaku launch en aan boord van de SLM zit hij hoog en droog op de eerste stoel in Business Class. De vraag is of hij heeft betaald voor deze luxe?  In ieder geval is de man snel op zijn tenen getrapt, want toen de informatie uit het voormelde frauderapport naar buiten kwam, werd Leo boos en stelde dat het rechtstreeks de prullenbak in mocht. Maar wij weten dat dit soort rapporten geen gebakken lucht zijn, want duidelijke onderbouwing is terug te vinden en daarbij niet zomaar gebaseerd op leugens en assumpties. Hij verkeerde in de veronderstelling dat er een kwalitatief rapport zou worden geleverd, maar naar zijn mening bestaat het rapport uit materiële onwaarheden. Leo Brunswijk liet toen weten dat dit rapport verder zou worden bestudeerd met zijn juristen en dat nagegaan zou worden welke consequenties verbonden kunnen worden aan dit onderzoek. We praten dan over het jaar 2022 en geen ziel heeft hierover nog een woord gerept, want vervolgens werd hij in 2023 officieel directeur bij de EBS. De vraag is, waarom de les over nepotisme bij Staatsolie gecorrigeerd is, met de principes van goed bestuur, maar bij EBS ongecorrigeerd herhaald en verergerd wordt.  In het kader van al dit soort misstanden vinden wij dat de tijd is aangebroken dat de verantwoordelijke autoriteiten, inclusief de overheid en de Raad van Commissarissen van de EBS, ter verantwoording worden geroepen voor deze misstanden. Er moet transparantie en verantwoording komen over de financiële beslissingen binnen het bedrijf en er moeten maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de belangen van de samenleving worden beschermd en gerespecteerd. Het is niet langer acceptabel om de schuld voor de ondergang van staatsbedrijven eenzijdig bij vakbonden en hun acties te leggen. Het is hoog tijd dat er een einde komt aan dit soort praktijken en dat er daadkrachtig wordt opgetreden om de integriteit en efficiëntie van onze staatsbedrijven te waarborgen.

More
articles