Bee: ‘Stroomvoorziening blijft gegarandeerd’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), heeft gisteren tegenover ABC Online Nieuws gezegd, dat de Ogane Werknemers Organisatie Suriname (OWOS), de vakbond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft gegarandeerd, dat de stroomvoorziening in het land niet in gevaar komt. Bee  zei dat de petitie die door de vakbond is ingediend, intern besproken zal worden en dat er gekeken zal worden welke stappen richting de regering ondernomen kunnen worden.

Continue ReadingBee: ‘Stroomvoorziening blijft gegarandeerd’
Read more about the article Onenigheid tussen Surinaamse en Guyanese vissers vermoedelijk opgelost
President Chandrikapersad Santokhi heeft na zijn bezoek aan Guyana bekendgemaakt, dat aan Guyanese vissers een visvergunning verstrekt zal worden. De minister van Landbouw, veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, zei dat met dit besluit, stromannen zullen worden uitgeschakeld. De voorzitter van de Suriname National Fisherfolk Organisation (SUNFO), Satesh Kodai, zegt tegenover de krant, dat het verstrekken van visvergunningen aan Guyanezen, geen goed idee is. ‘

Onenigheid tussen Surinaamse en Guyanese vissers vermoedelijk opgelost

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Vorig jaar klaagden Guyanese vissers die hun handel drijven in wateren voor onze kust, over hogere huurprijzen voor visvergunningen. De Guyanese vissers protesteerden tegen de jaarlijkse huur van de licenties. Tevens werd bekend dat ze 4.500 US-dollar moesten betalen voor de vergunningen.

Continue ReadingOnenigheid tussen Surinaamse en Guyanese vissers vermoedelijk opgelost

‘Aanpassen financiële voorzieningen voor de drie staatsmachten niet eerlijk’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Parlementariërs hebben gisteren tijdens de behandeling van de Wet Rechtspositie Rechterlijke Macht en de wetten Geldelijke Voorzieningen President en Vicepresident, Ministers en Onderministers en gewezen leden van De Nationale Assemblee, de vraag gesteld of de behandeling van deze wetten, momenteel prioriteit geniet. Cheryll Dijksteel, VHP-parlementariër en voorzitter van de commissie van rapporteurs, legde door middel van een presentatie uit, waarom de wetten die om en bij dezelfde opbouw hebben, nu behandeld worden. Zij wees erop dat de geldelijke voorziening van de drie machten volgens de grondwet in een wet geregeld moet worden. ‘’Echter worden de voorzieningen voor de rechterlijke macht sinds de onafhankelijkheid en tot nu toe, via staatsbesluiten aangepast’’, aldus Dijksteel.

Continue Reading‘Aanpassen financiële voorzieningen voor de drie staatsmachten niet eerlijk’

Petronas nadert ontdekking van 400 miljoen vaten olie in Suriname

‘’De recente olieontdekking door Petronas in de offshore van Suriname, nadert een mijlpaal van 400 miljoen vaten winbare hulpbronnen’’, aldus Mark Oberstoetter, hoofd van Americas Upstream. Deze ontdekking zou voldoende kunnen zijn om een Floating Production Storage and Offloading (FPSO) unit met een verwerkingscapaciteit van 100.000 vaten per dag te ondersteunen.

Continue ReadingPetronas nadert ontdekking van 400 miljoen vaten olie in Suriname

Maling aan de UNESCO

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De UNESCO heeft onlangs een lijvig rapport aangegeven, waarin staat wat ze denkt over de wijze waarop wij de regels, betrekking hebbende op de Werelderfgoedlijst van het instituut, wel of niet naleven. Uit het rapport valt op te maken dat we ons in veel opzichten niet houden aan de richtlijnen. Zo heeft de UNESCO ook schriftelijk vermeld, dat de bouw van de nieuwe vergaderzaal voor De Nationale Assemblee, totaal niet hoort op de door de regering vastgestelde locatie aan de Grote Combéweg, achter het herbouwde pand van DNA.

Continue ReadingMaling aan de UNESCO

Waarschijnlijk hervatting bouwactiviteiten nieuwe vergaderzaal DNA

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Vanmorgen constateerde een redactiemedewerker dat waarschijnlijk de bouw van de nieuwe vergaderzaal (Henck Arronstraat) van De Nationale Assemblee (DNA), gewoon wordt hervat. Naar verluidt is de aannemer Bouwvast Jankie, gesnapt dat deze met zijn werkploeg activiteiten ontplooide, om de bouw op het terrein van DNA te hervatten. Stephen Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed (SGES) gevraagd om een reactie, maakte duidelijk, dat hij nog niet op de hoogte is van de hervatting van de bouw. “Nee, dan treft men waarschijnlijk voorbereidingen om inderdaad te herstarten”, aldus Fokké.

Continue ReadingWaarschijnlijk hervatting bouwactiviteiten nieuwe vergaderzaal DNA

Wielrenners doen het niet slecht in Frans-Guyana

  • Post author:
  • Post category:Sport

De vijf wielrenners te weten: Jorryn Simson, Moses Rickets, Dimitri Madamsir, Jaїr Nortan en Jeörgen Adelaar deden de afgelopen week niet slecht tijdens de ‘Memorial Richard Gabriel’ race in Frans-Guyana. Het betrof een driedaagse etappe, georganiseerd door de Franse wielervereniging Velo Club Guyanias. De voorzitter van de Surinaamse Wielren Unie(SWU), Earl van Wilgen, verklaarde in gesprek met Keynews dat de wielrenners te maken hadden met Barrières.

Continue ReadingWielrenners doen het niet slecht in Frans-Guyana

Man Mit’ Man organiseert fotowedstrijd ‘Mannen in Beeld’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Stichting Man Mit’ Man bestaat 25 jaar. In dit kader wordt onder meer de fotowedstrijd ‘Mannen in Beeld’ georganiseerd in samenwerking met de Surinaamse Fotografen Vereniging (SUFOV). Aansluitend op de fotowedstrijd, wordt een foto-expositie gehouden. Het doel van de wedstrijd en expositie is om mannen op een prachtige, creatieve en unieke wijze op de gevoelige plaat vast te leggen.

Continue ReadingMan Mit’ Man organiseert fotowedstrijd ‘Mannen in Beeld’

ACS als katalysator voor ontwikkeling in de regio

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

 De Associatie van Caribische Staten (ACS) is een belangrijk orgaan dat voortkomt uit het verlangen van 35 verdragsstaten, landen en gebieden in de Grote Cariben om de samenwerking binnen de regio te versterken. Haar primaire doel, zoals vastgelegd in het verdrag tot oprichting van de ACS, is om een platform te bieden voor raadpleging, samenwerking en gezamenlijke actie voor haar lidstaten. Suriname heeft van 6 tot 9 mei een succesvolle ACS-conferentie georganiseerd. In een vraaggesprek met de Communicatie Dienst Suriname op dinsdag 14 mei, is minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) uitgebreid ingegaan op waar de ACS voor staat en wat de meerwaarde van de organisatie is voor de regio.

Continue ReadingACS als katalysator voor ontwikkeling in de regio

Groen initiatief in Suriname: Eén miljoen bomen in vijf jaar

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA) heeft het project ‘Planting one million trees in 5 years in Suriname’, gepresenteerd aan president Chandrikapersad Santokhi. Op maandag 14 mei ontving het staatshoofd een delegatie, bestaande uit OGA-directieleden en enkele stakeholders, op het kabinet. Het project heeft tot doel de groenvoorziening en verfraaiing in steden en districten te verbeteren, evenals de veerkracht van de groen-grijze infrastructuur te versterken en de betrokkenheid van de gemeenschap te bevorderen.

Continue ReadingGroen initiatief in Suriname: Eén miljoen bomen in vijf jaar

ExxonMobil zal eind 2024 ruim half miljard vaten olie produceren in Guyana

ExxonMobil zal naar verwachting tegen eind 2024, meer dan 516 miljoen vaten olie hebben geproduceerd voor de kust van Guyana, sinds de eerste olie in december 2019. De Amerikaanse oliegigant heeft tot nu toe al meer dan 370 miljoen vaten geproduceerd, volgens productiegegevens gepubliceerd door de regering.

Continue ReadingExxonMobil zal eind 2024 ruim half miljard vaten olie produceren in Guyana