LANGZAAM HERSTEL SLM NIET DE SCHULD VAN GONESH

Met alle respect voor de Surinam Airways-directeur Steven Gonesh: is het herstelproces werkelijk uitdagend? Vliegtuigen, bestemmingen, luchtvaarttalent, strategie, visie, levensvatbaar businessplan, leiderschap, dit allemaal ontbreekt! Het is niet de schuld van SLM-directeur Gonesh, maar dit is een opeenstapeling van decennialang slecht leiderschap, beslissingen en een gebrek aan kennis van wat er nodig is om een succesvolle luchtvaartmaatschappij te zijn. Waardecreatie wordt gedreven door groei!

Het is de reden waarom de SLM sinds 1972 geen waarde heeft gecreëerd, maar juist waarde heeft vernietigd. SLM-werknemers hebben vandaag een enorme zorg betreffende hun pensioen, 20 miljoen US-dollar is met de wind weggegaan! Gemotiveerde medewerkers zijn belangrijk, zij willen een goed salaris en een pensioen, SLM biedt met moeite beide.

De voortdurende annuleringen of vertragingen van vluchten maken het moeilijker voor SLM om haar klanten tevreden te stellen, laat staan nieuwe klanten die Suriname en SLM nog niet kennen. SLM heeft dus dringend verandering nodig. Wanneer was de laatste nieuwe bestemming, en hiermee wordt niet bedoeld, Barbados, want dat werd in de jaren negentig al bediend met een DHC-8-300, misschien 40+ jaar geleden? Het mag ons daarom niet verwonderen dat weinigen Suriname of de SLM in het Caribisch gebied kennen. Het is hoog tijd om serieuze discussies, met vooral luchtvaart ‘commercial development’ deskundigen te voeren. Het Caribisch gebied is de toekomst voor SLM, niet alleen Amsterdam!

Serieus gaan overleggen en de juiste dingen en mensen op hun plaats krijgen, hetgeen een halt zal brengen aan de vernietiging van waarde, merk en klantenloyaliteit en daarmee ook een einde aan 52 jaar pijn voor de SLM en Suriname.

De National Carrier van Suriname moet beslissen of zij een Caribische luchtvaartmaatschappij is of een Surinaamse/ Nederlandse Antilliaanse/Amsterdamse luchtvaartmaatschappij. De SLM kan niet alles zijn met op zijn best drie vliegtuigen gedurende meer dan 50 jaar. Tijd nu om een echte luchtvaartmaatschappij te worden. De enorme potentie is wel aanwezig.

Tomas Chlumecky  

More
articles