DANKZIJ STAATSOLIE USD 335 MILJOEN IN STAATSKAS

De Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft in 2023 een jaar van solide prestaties achter de rug, ondanks uitdagende marktomstandigheden. Het bedrijf behaalde een omzet van USD 722 miljoen, waarbij USD 335 miljoen rechtstreeks aan de staatskas werd bijgedragen. Deze resultaten werden recentelijk bevestigd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) op maandag 6 mei 2024, bijgewoond door president Chandrikapersad Santokhi als vertegenwoordiger van de aandeelhouder. Wij zijn natuurlijk altijd oprecht voorzichtig optimistisch dat Staatsolie jaarlijks zorgt voor miljoenen USD ten behoeve van onze staatskas, wij hopen alleen dat de besteding ervan gaat naar essentiële zaken, zoals de hoge noden in de gezondheidszorg en dringende investeringen binnen het onderwijssysteem die sinds jaar en dag zijn verwaarloosd door meerdere regeringen. Wij van Keerpunt zijn altijd van mening dat een percentage uit de inkomsten van grondstoffen, besteed moet worden aan gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur en de veiligheid van onze natie.

OFFSHORE

Met de recente ontdekking van aardolie voor de kust van Suriname, worden de verwachtingen van grootschalige olieproductie steeds concreter. Echter, terwijl ons land zich verheugt op de mogelijke financiële windval, roept dit ook vragen op over de verstandige besteding van deze inkomsten en de potentiële valkuilen die gepaard gaan met overmatige afhankelijkheid van de oliesector. Met een blik op succesverhalen zoals Noorwegen en Chili, waar welvaartsfondsen zijn opgezet om de olie-inkomsten te beheren voor toekomstige generaties, wordt Suriname geconfronteerd met de uitdaging om een vergelijkbaar model te implementeren. Echter, de bestaande Wet op het Welvaartsfonds lijkt onvoldoende voorbereid op de omvang van de verwachte olie-inkomsten, wat de noodzaak benadrukt voor een grondige heroverweging en aanpassing van het beleid. De Wet op het Welvaartsfonds stelt dat alle extra opbrengsten uit de mijnbouwsector automatisch naar het fonds gaan, zonder rekening te houden met de specifieke behoeften en uitdagingen die gepaard gaan met de olieproductie. Dit roept vragen op over de flexibiliteit en effectiviteit van het fonds in het beheren van de verwachte miljarden aan olie-inkomsten. Bovendien is er behoefte aan transparantie en verantwoording bij de besteding van deze inkomsten. Het is van vitaal belang dat de Surinaamse overheid zich bezighoudt met een openbare discussie en grondige planning over hoe deze olie-inkomsten het best kunnen worden geïnvesteerd in duurzame ontwikkeling, infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg, in plaats van te worden gebruikt voor kortetermijnbehoeften of populistische doeleinden. Terwijl de olievoorraden van Suriname een potentieel enorme economische impuls bieden, is het van cruciaal belang dat de natie deze kansen benut met een oog voor langetermijnplanning, duurzaamheid en verantwoorde investeringen. Alleen dan kan Suriname ervoor zorgen dat de olie-inkomsten daadwerkelijk leiden tot langdurige welvaart en ontwikkeling voor haar bevolking, in plaats van tijdelijke winst die snel kan verdwijnen.

LOCAL CONTENT

Dit is natuurlijk een zorgpunt, maar wij maken ons ook bezorgd over hoe de regering zal omgaan met local content en/of onze bestaande wetgeving voldoende kan voorzien in die vraag. Tijdens de SEOGS 2023 heeft belastingconsulent Roy Shyamnarain aangegeven, dat de Petroleumwet in artikel 17 voorziet in voorrang voor Surinaamse werknemers en leveranciers bij de tewerkstelling en aanschaf van goederen en diensten. Hij betoogt dat deze wet voldoende houvast biedt voor lokale bedrijven om aan de slag te gaan in de opkomende olie- en gassector. Echter, er zijn twijfels over de effectiviteit van deze wetgeving in de realiteit van de sector. Er bestaat bezorgdheid over de mate waarin de Petroleumwet voldoet aan de behoeften van de opkomende olie- en gasindustrie. Er wordt betoogd dat er behoefte is aan specifieke wet- en regelgeving die duidelijk aangeeft, welke vereisten gelden, welke sancties er zijn voor overtredingen, en hoe handhaving kan worden gerealiseerd. Daarnaast wordt opgeroepen tot verbeterde communicatie tussen de overheid en het bedrijfsleven om ervoor te zorgen dat lokale bedrijven beter op de hoogte zijn van wat er van hen wordt verwacht en welke partners ze kunnen aantrekken om efficiënt te opereren. Deze maatregelen zullen ervoor zorgen dat meer Surinaamse bedrijven voldoen aan de vereisten, bijvoorbeeld door certificering, waardoor ze beter gepositioneerd zijn om diensten en producten te leveren aan multinationale bedrijven. Op dit moment lijken lokale ondernemers onvoldoende geïnformeerd over wat er van hen wordt verwacht, waardoor ze mogelijk een slechte startpositie zullen hebben wanneer het aankomt op het verwerven van kansen binnen de olie- en gassector. Degenen die wel voorbereid zijn, zijn de grotere ondernemingen. De idee achter local content is juist dat alle lagen mee moeten kunnen liften. De regelgeving zou wel degelijk vereisten als certificeringen overbodig kunnen maken om de toegang breder te maken voor alle ondernemers, groot, klein of startend. Het is van cruciaal belang dat de overheid actie onderneemt om deze lacunes aan te pakken en ervoor te zorgen dat lokale bedrijven volledig kunnen profiteren van de kansen die de opkomende sector biedt.

More
articles