NIET HET EERSTE STUIVERTJE

Wat een verschil kan een maand maken. Het bedrijf met de grote Q, borrelde over van vertrouwen, een tentakel van een machtige octopus. Overheden, banken en grote dienstverleners, konden de pitch wel dromen, nieuwbouw en uitbreiding overal. En banken moeten richting innovatie, dus wie beter dan de directeur om het toezicht en advies van de grootste bank van Suriname voor te zitten. Zeker na het hoge verloop in directieleden, de brain drain in topkader en de ongemakkelijke relatie met de moederbank.

Continue ReadingNIET HET EERSTE STUIVERTJE

Gelooft de NDP dat Bitcoin Suriname gaat redden en was ze al langer betrokken bij Bitcoin sprookjes?

De Bitcoin heisa lijkt nog niet voorbij te zijn. Al een paar weken is Maya Parbhoe veel in de media over Bitcoin, fintech en de exchange markt. Wat ook duidelijk wordt in al haar uitzendingen, is dat zij kennelijk – volgens haar eigen zeggen – met Robert van Trikt, oud-governor van de Centrale Bank, in gesprek was over deze onderwerpen. Zij wekt de indruk dat ze er al heel ver mee was. Ze zegt zelfs dat als hij niet “opgesloten” was, dan (??) Dan wat? Dan waarschijnlijk allerlei deals in Bitcoin, fintech en exchange markt.

Continue ReadingGelooft de NDP dat Bitcoin Suriname gaat redden en was ze al langer betrokken bij Bitcoin sprookjes?

GROENE GOLF

De NPS heeft in 2025 de wind mee. De partij, die sinds 1987 benadeeld is door het districtenstelsel en cijfermatig het meeste voordeel zou hebben gehad aan een evenredigheidsstelsel in 2020, maakt eindelijk kans op eerlijke verkiezingen. Haar traditionele kwelgeest is voortvluchtig en de principiële opstelling decennialang, in ondersteuning van mensenrechten, solidair met de nabestaanden en met weigering van iedere toenadering tot de NDP, heeft een nieuwe gloed, nu de rechtspraak eindelijk bevestigd heeft wat Suriname al die tijd al wist. Moordenaars horen achter slot en grendel, niet in De Nationale Assemblee en al helemaal niet in het Presidentieel Paleis.

Continue ReadingGROENE GOLF

OVERHEID BETAALT OOK GEEN MINIMUMUURLOON

In De Nationale Assemblee is op donderdag 29 februari 2024 de Wet Minimumuurloon door het parlement goedgekeurd met 36 algemene stemmen. Deze initiatiefwet is bedoeld om het minimumloonmechanisme te verbeteren, door enkele aanpassingen te plegen, waardoor er een model wordt gecreëerd, dat beter aansluit op de behoeften van zowel de werknemers als de werkgevers. Het huidige minimumuurloon is op basis van de armoedegrens van SRD 7.396 en is vastgesteld op SRD 49,12.

Continue ReadingOVERHEID BETAALT OOK GEEN MINIMUMUURLOON

VHP WARMT OP VOOR VERKIEZINGEN 2025

Chan Santokhi en Asis Gajadien stonden onlangs in de schijnwerpers bij VHP-evenementen in Wanica en Nickerie eind april. De goed bezochte opwarmers, in voorbereiding op de aftrap van de herverkiezingscampagne over een maand, gaven tekenen waar de VHP zich op zal richten. Het is overduidelijk dat Santokhi het pronkstuk wordt van de partij. Als enige voorzitter in vrijheid en zonder strafblad, met de naamsbekendheid die hij geniet, maakt de VHP een show van goedkeuring van alles rondom de leider heen.

Continue ReadingVHP WARMT OP VOOR VERKIEZINGEN 2025
Read more about the article SLEEPT REGERING ALLE BONDEN VOOR DE RECHTER?
Hamer uit de rechtzaal

SLEEPT REGERING ALLE BONDEN VOOR DE RECHTER?

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Afgelopen week hebben verschillende ministeries de vakbonden voor het gerecht gesleept. De laat departementen waren van Openbare Werken (OW) en het Onderwijs. Volgens de verklaring van deze werkgevers is er geen sprake van een arbeidsconflict en volgen de bonden het parool van een vakcentrale. De rechter daarentegen stelt de ministeries ook nog in gelijk en dwingt de bonden de acties onmiddellijk op te heffen en zo de leden weer aan het werk te krijgen. Makkelijke uitweg voor de regering dus.

Continue ReadingSLEEPT REGERING ALLE BONDEN VOOR DE RECHTER?

LANGZAAM HERSTEL SLM NIET DE SCHULD VAN GONESH

Met alle respect voor de Surinam Airways-directeur Steven Gonesh: is het herstelproces werkelijk uitdagend? Vliegtuigen, bestemmingen, luchtvaarttalent, strategie, visie, levensvatbaar businessplan, leiderschap, dit allemaal ontbreekt! Het is niet de schuld van SLM-directeur Gonesh, maar dit is een opeenstapeling van decennialang slecht leiderschap, beslissingen en een gebrek aan kennis van wat er nodig is om een succesvolle luchtvaartmaatschappij te zijn. Waardecreatie wordt gedreven door groei!

Continue ReadingLANGZAAM HERSTEL SLM NIET DE SCHULD VAN GONESH

BETAALMORAAL VERLOREN

De regering wil een verhaal ophangen alsof de staatsfinanciën inmiddels behoorlijk op orde zijn. Een dollarkoers die van een hoogwaterstand richting 40, nu regelmatig rond en soms zelfs onder de 35 dipt. Een hele reeks aan investeerders die zaken in Suriname zou willen doen, maar nog steeds niets geïnvesteerd heeft. En ondertussen gaan de OMO’s door tegen rentes van 45%

Continue ReadingBETAALMORAAL VERLOREN

NATIONALE VEILIGHEID EN HAÏTI

Een oud-hoofdredacteur van deze krant, stelde destijds in het Sranangtongo op zeer pakkende wijze: ‘’Fowru no abi watra fu dringi, ma an wani go doksi fu was futu’’, met andere woorden: je bent niet in eens in staat je eigen zaakjes op orde te krijgen, maar wenst uit misplaatste hoogmoed c.q. opschepperij, een ander te hulp te schieten. Deze week schoot  het gezegde ons wederom te binnen, toen we vernamen dat de president van dit land en de minister van Defensie, het hadden over het sturen van militairen en politieagenten naar Haïti ter ondersteuning van een externe gewapende macht bij het herstel van de openbare orde op Haïti, dat samen met de Dominicaanse republiek het eiland Hispaniola uitmaakt.

Continue ReadingNATIONALE VEILIGHEID EN HAÏTI

DANKZIJ STAATSOLIE USD 335 MILJOEN IN STAATSKAS

De Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft in 2023 een jaar van solide prestaties achter de rug, ondanks uitdagende marktomstandigheden. Het bedrijf behaalde een omzet van USD 722 miljoen, waarbij USD 335 miljoen rechtstreeks aan de staatskas werd bijgedragen. Deze resultaten werden recentelijk bevestigd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) op maandag 6 mei 2024, bijgewoond door president Chandrikapersad Santokhi als vertegenwoordiger van de aandeelhouder.

Continue ReadingDANKZIJ STAATSOLIE USD 335 MILJOEN IN STAATSKAS