VEILIGHEIDSOPERATIES EEN KARU WIWIRI FAYA?

Keerpunt heeft vol belangstelling gekeken naar de op woensdagavond gehouden persconferentie van de regering, waar minister Amoksi onder meer aan het woord kwam over de criminaliteitsbestrijding en de veiligheidsplannen die klaar liggen en volgens de bewindsman, zullen worden uitgevoerd. Keerpunt weet precies waar de schoen wringt en waarom er vaak over tal van veiligheidsplannen wordt gesproken, maar in de praktijk vaak genoeg niet veel van de grond komt en daarom kan er worden gesproken van veelvuldig raaskallen.

Zowel door de bewindslieden op Justitie en Politie en Defensie wordt er al geruime tijd gesproken over gecoördineerde acties van ambtenaren, verbonden aan de beide departementen en wel in het kader van de bestrijding van de criminaliteit. Er wordt veel gezegd en dan na enkele dagen, zo niet weken, is het dan weer gewoon muisstil en krijgt de gemeenschap weer de berichten van roof en moord door de media voorgeschoteld. De kritiek en het ontbreken van veiligheid in het land breekt dan weer los en de machthebbers vinden het dan weer eventjes tijd  ons allen voor de zoveelste keer, blij te maken met wat later blijkt een dode mus te zijn. Minister Amoksi vertelde op de woensdagavond wederom, dat er zal worden opgetreden en dat landelijk de politie en het leger gezamenlijk zullen optreden tegen de criminelen. Hoe dat allemaal in elkaar zal steken, werd vermoedelijk wegens strategische overwegingen, niet verduidelijkt. Keerpunt heeft zeker de indruk dat de minister dolgraag  succes wenst te boeken tegenover de criminelen en dat hij dat louter voor  het opvijzelen van zijn imago,  heel prettig zou vinden, maar beseft dat hij aan handen en voeten gebonden is. Ja lezers, aan handen en voeten, omdat alles staat en valt met de financiële middelen waarover de minister niet schijnt te kunnen beschikken, althans niet in voldoende mate om groot succes tegen de misdaad te kunnen boeken. De minister zit nu bijna vier jaar aan en heeft zeker voldoende informatie om te weten dat veiligheidsoperaties tussen politie en leger, handen vol geld extra zullen kosten. Geld dat er niet is en door Financiën niet zal worden overgeboekt, omdat aan andere, ook zeer urgente zaken, voorrang zal worden gegeven. Veiligheidsoperaties op grote schaal, daar moet veel geld op de plank voor gebracht worden, en dan denken we al gelijk aan voedsel en brandstof voor de manschappen. Over de overuren willen we het niet eens hebben.

Dat er wel heel veel voeding moet worden aangerukt, is meer dan duidelijk. Napoleon I, de Franse keizer en groot veldheer, verklaarde eens dat een soldaat die niet over voldoende voeding beschikt, niet zal willen strijden. Hier is er geen sprake van een veldslag, maar wel van mobilisatie van een groot aantal mensen uit de gewapende machten die zullen moeten optreden tegen misdadigers en dat zeker voor een onbepaalde termijn. En juist daarvoor is er geen geld. Amoksi haalde tijdens de persconferentie  aan, dat Defensie hem al een lijst van wensen heeft doen toekomen, waarover hij contact  met Financiën heeft opgenomen. Keerpunt heeft het ernstige vermoeden dat Amoksi zijn collega op Financiën duidelijk wenst te maken dat geen enkele actie binnen een veiligheidsplan, een goede kans van slagen zal hebben als er geen middelen ter beschikking komen. Ook is het geen geheim dat het Nationaal Leger, dat de politie zal moeten ondersteunen, met grote tekorten zit en ook daar voeding en brandstof niet rijkelijk voorhanden zijn. De samenleving moet zich ook na de persconferentie van woensdagavond over het veiligheidsvraagstuk en de geplande aanpak van overheidswege, geen illusies maken, omdat met de huidige financiële positie van staat, ze geen wonderen mag verwachten. We mogen hoogstens wat meer activiteiten van de politie en het leger verwachten, maar een grandioze en succesvolle bestrijding van de misdaad zal nog enige tijd op zich laten wachten. Het is nou eenmaal niet anders.

More
articles