Verhoogde aandacht voor veiligheidsmaatregelen winkelier en consument

De Vereniging van Winkeliers (VVW) in Suriname doet een oproep tot verhoogde aandacht voor veiligheidsmaatregelen voor zowel consumenten als winkeliers. Met een groeiend aantal roofovervallen, komt de veiligheid van handelaren, winkeliers en consumenten in gevaar.

Dharwesh Balak, voorzitter van de VVW, benadrukt de urgentie van deze kwestie en dringt aan op actie. De VVW pleit voor extra surveillances van de politie en het opvoeren van roadblocks en reguliere acties om de veiligheid in straten en supermarkten te versterken. In de avonduren houden de winkeliers de camerabeelden ook extra in de gaten en rapporteren vreemde voertuigen of verdachte activiteiten bij de dichtstbijzijnde politiepost. Balak wijst op de noodzaak van samenwerking tussen winkeliers, de politie en lokale instanties om een veiligere omgeving te creëren voor iedereen. Volgens de voorzitter kan men niet pas optreden, wanneer het te laat is.

Winkeliers houden volgens hem ook trauma’s over van de roofovervallen en moeten de medische kosten uit eigen zak betalen.

Analisten geïnterviewd door GFC Nieuws, benadrukken dat naast de genoemde maatregelen, de invoering van geavanceerde technologische oplossingen essentieel is voor het verhogen van de veiligheid. Ze adviseren de installatie van slimme alarmsystemen die direct gekoppeld zijn aan de dichtstbijzijnde politieposten, en het gebruik van mobiele veiligheidsapps voor winkeliers, waarmee ze snel kunnen reageren op dreigingen. Verder wordt het belang van gemeenschapsbewustzijn onderstreept; het organiseren van veiligheidsbewustzijnscampagnes en workshops voor winkeliers en consumenten kan helpen om een cultuur van waakzaamheid te bevorderen.

Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), zei dat er sprake is van een toenemende en verruwende criminaliteit, waarbij veel vaker slachtoffers van beroving door rovers worden gedood. Ze vroeg zich af, waarom het ministerie van Justitie en Politie niet daadkrachtiger optreedt. Ook wees ze erop, dat winkeliers in het binnenland hun zaak sluiten om elders een veiliger omgeving te vinden.

Bij het vertrek van winkeliers uit het binnenland, adviseert ze de bewoners dat ze hun producten dan maar in de stad moeten betrekken. Volgens haar was het vroeger ook al het geval dat er inkopen werden gedaan in Paramaribo of in een ander district.

VVW-voorzitter Balak vroeg om hogere straffen, extra politie en militairen in het hele land. ‘’Elke wijk extra surveillance en iedereen moete alert zijn. De winkelier en consument moeten zich veiling voelen”, aldus Balak. Ook merkte hij op dat de overvallers meestal maskers op hebben en hem het gevoel geven dat het zelfs gaat om bekenden uit de dorpen in het binnenland.

More
articles