Aanpak criminaliteit niet alleen een taak van regering en politie

De criminaliteit in Suriname is aan het toenemen. Burgers voelen zich niet meer veilig in hun huis. Recentelijk hebben verschillende parlementariërs in De Nationale Assemblee, de regering erop gewezen, dat de overvallen steeds gewelddadiger worden en vaak gepaard gaan met grof vuurwapengeweld. Ook is de politie niet altijd in staat is om effectief op te treden. Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie (JusPol), benadrukt dat de aanpak van de criminaliteit niet alleen een taak van de regering en de politie is. ‘’Criminaliteit bestrijd je niet alleen, we hebben de gemeenschap nodig‘’, aldus Amoksi. De bewindsman legt uit, dat controle in alle delen van het land nodig is om de toenemende criminaliteit in te dammen. In het kader van de aanpak van de criminaliteit, zijn de surveillance en controles opgevoerd. In dit kader wordt ook de Operatie Zero Tolerance uitgevoerd, die al vruchten heeft afgeworpen: het afgelopen weekend zijn er tientallen aanhoudingen verricht en konden illegale voorwerpen in beslag genomen worden. Volgens Amoksi worden er tot nog toe meldingen van criminele incidenten gedaan.  Ook het vreemdelingenbeleid zal volgens Amoksi aangescherpt worden. Dit omdat is gebleken dat vreemdelingen ook een rol spelen in de criminaliteit. ‘’Er is een samenwerking tussen alle veiligheidsinstanties en als de situatie zich blijft voortdoen, zal deze versterkt worden. Het Korps Politie Suriname wordt inmiddels nog nauwer ondersteund door het Nationaal Leger.‘’ Amoksi doet een beroep op de samenleving bij te dragen aan de aanpak van de criminaliteit.

‘’Helpt u mee de veiligheid te handhaven door samen te werken met de autoriteiten en verdachte activiteiten onmiddellijk te melden’’, aldus Amoksi.

President Chandrikapersad Santoki heeft gisteren tijdens een bijeenkomst op zijn kabinet, benadrukt dat de aanpak van de criminaliteit de hoogste prioriteit van de regering geniet.

Het staatshoofd zei dat gelet op de huidige situatie, een directe aanpak noodzakelijk is. ‘’De veiligheidsautoriteiten moeten de situatie onder controle hebben en de veiligheid van de samenleving moet gewaarborgd worden.‘’

Ook de voorlichting moet volgens het staatshoofd opgevoerd worden. ‘’We zijn vastbesloten om onze inspanningen voort te zetten om criminaliteit te bestrijden, de orde te handhaven en een veilige omgeving te creëren waarin onze burgers kunnen gedijen. Daarom zullen wij tot het maximale gaan, totdat we dit hebben gewaarborgd”, aldus Santokhi.

More
articles