Verbetering kleinschalige goudwinningssector

Afgelopen vrijdag hield de organisatie EMSAGS een demonstratie voor de bewoners van Compagniekreek in Brokopondo, over het winnen van goud zonder het gebruik van kwik. Volgens het NIMOS, de ministeries van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en Natuurlijke Hulpbronnen (NH), zijn de duurzame inkomsten zonder de negatieve gevolgen voor het milieu en een goede goudmijnstrategie. Ook vertegenwoordigers van het United Nations Development Program (UNDP) en de Global Environment Facility Suriname (GEF) die het project financieel ondersteunen, Nicolas de Bouillane de Lacoste, de Franse ambassadeur, andere vertegenwoordigers van de diplomatieke missie en het World Wide Fund for Nature (WWF), waren aanwezig bij de demonstratie.

Donovan Bogor van het uitvoerend team van het NIMOS, zei als eerste spreker dat “zoveel mogelijk wordt gepoogd als eerste in zijn soort te zijn zonder kwik te willen mijnen”. Volgens hem is het een veelgestelde vraag in onze samenleving wat de regering en het NIMOS doen om het kwikgebruik in de goudsector te stoppen.

Hij wees erop dat we eindelijk dit heuglijke feit meemaken. “Natuurlijk met veel inspanning van de GEF en ook WWF-Guyana. Het was geen makkelijke taak”, aldus Bogor. Hij noemde de logistiek die verplaatst moest worden naar het gebied. Ook merkte Bogor op, ‘’dat de weg niet is gegaan zoals we wilden, maar dat iedereen is aangekomen op de plaats van bestemming”.

Bogor maakte ook duidelijk wat de initiële gedachte is geweest van onder andere de doelstellingen van het NIMOS. ‘’Er wordt zoveel mogelijk milieumanagement en onderzoek via technologie toegepast’’, aldus Bogor. ‘’Samen met het NH-projectteam en het ENSAGS-project onder leiding van de UNDP en fondsen van de GEF, hebben we het zover kunnen brengen dat wij de in aanbouw zijnde demonstratielocatie konden realiseren.’’ Hij wees erop, dat in principe kwikvrij mijnen mogelijk zal zijn.

Bogor zei dat de taak van het NIMOS niet alleen bedoeld is om alternatieven te vinden, maar samen met de regering ook uitgemijnde fossielen, zoveel als mogelijk te rehabiliteren. Volgens hem zal een van de initiatieven samen met de Nederlandse partner Touw, nagegaan worden of bodemherstel mogelijk is. “Thans zijn we bezig naar alternatieven te zoeken om bodemherstel te doen”, aldus Bogor. Hij deed een beroep op de regering, met name Marciano Dasai, minister van ROM, om het initiatief van de bijeengekomen organisaties en diensten te zien als een mainstream optie zodat in het beleid de sectoren ook de volle ondersteuning kunnen krijgen.

De uitdagingen waar de kleinschalige goudsector voor staat en de mogelijke oplossing die het EMSAGS-project biedt, is gericht op het bevorderen van milieuverantwoorde kwikvrije winningstechnieken.

Een van de uitdagingen is het vinden van een balans tussen de economische ontwikkeling en milieubehoud, vooral gezien de druk van de olie- en gasindustrie, de landbouw en de kleinschalige goudsector.

Minister Dasai benadrukte het belang van het maken en handhaven van beleid, om dit evenwicht te bereiken. Hij prees de technologische innovatie van het EMSAGS-project, dat het gebruik van kwik overbodig maakt en een nauwkeuriger en efficiëntere extractiemethode biedt.

Kapitein Michel Pinas, zelf gouddelver, verwelkomde het project, maar benadrukte, dat de nieuwe methode op grote schaal moet worden toegepast door kleinschalige gouddelvers, om het gebruik van kwik effectief uit te bannen. Het succes van het project zal worden bepaald door de praktijk en de effectiviteit en efficiëntie ervan.

Het is ook van cruciaal belang, dat ondernemers nieuwe mijnbouwpraktijken invoeren met steun van natuur- en milieuorganisaties. ‘’Het Stakeholder Platform, waarin verschillende belanghebbenden zoals goudzoekers, de overheid en inheemse volkeren zitting hebben, speelt een belangrijke rol bij het coördineren van en samenwerken aan projectactiviteiten”, aldus EMSAGS.

De organisatie is van mening dat als onderdeel van het project, er een demonstratielocatie voor kwikvrije goudwinning is opgezet in het dorpsgemeenschap Compagnie-kreek, en er een trainings- en demonstratiecentrum voor milieuvriendelijke mijnbouwtechnieken is gevestigd aan de Compagniekreek te Brownsweg.

Deze centra zullen technische en financiële ondersteuning bieden, evenals toegang tot sociaaleconomische diensten zoals onderwijs, telecommunicatie en gezondheidszorg voor de mijnbouwgemeenschappen.

Het project richt zich ook op het bieden van ondersteuning bij het oplossen van conflicten, gezondheidsbewustzijn en toegang tot sociale programma’s voor mijnwerkersverenigingen.

De kleinschalige goudwinning is van cruciaal belang voor inheemsen en Marrons in het zuiden van Suriname om voldoende inkomen te genereren tijdens een ernstige economische recessie, die verergerd werd door de covid-pandemie.

More
articles