Loonraad heeft verschillende overwegingen gemaakt bij vaststelling minimumuurloon

“Het algemeen minimumloon is vanaf 1 april 2024 vastgesteld op SRD 49,12 per uur. Dit besluit is vastgelegd in een beschikking van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken van 27 maart 2024, houdende vaststelling van een nieuw algemeen minimumuurloon (SB 2024 no. 40). Werkgevers zijn verplicht om ten minste het minimumuurloon te betalen. Zij mogen absoluut niet minder betalen, maar ze zijn uiteraard vrij om meer te betalen. Het maandelijkse minimumloon zal afhankelijk zijn van het aantal werkuren op dag-, week- en maandbasis. In de samenleving zijn er veel vragen gesteld over de berekeningswijze van het minimumuurloon en over de afstemming met diverse actoren”, aldus de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in de aprileditie van VES-Inzicht.

De redactie van Inzicht beschikt over een exemplaar van het advies van de Nationale Loonraad (NLR) aan de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugd, d.d. 20 februari 2024 en vindt het belangrijk om de werkwijze van de NLR te delen door middel van publicatie in VES-Inzicht. “Ook is het belangrijk om te vermelden dat de NLR alle actoren heeft uitgenodigd voor de validatie van zijn berekeningen alvorens hat advies is uitgebracht.

“Het advies van de NLR aan de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugd luidt als volgt: De Nationale Loonraad adviseert om conform de Wet Minimumloon, een algemeen minimumloon van SRD 49,12 bruto per uur vast te stellen, hetgeen neerkomt op een bruto salaris van SRD 9.287,38 per maand.”

Binnen de Nationale Loonraad zijn er in 2023 discussies gevoerd over diverse onderwerpen:

  1. Calculatiemethode armoedegrens: De Raad is van mening dat de berekening van de armoedegrens een taak is van het ABS en de Commissie Multidisciplinaire Werk-groep Armoedebepaling 2020-2024. Vanwege het gebrek aan recente huishoudbudgetgegevens wordt momenteel de armoedegrens gebruikt als beste optie voor het berekenen van het minimumloon.
  2. Aantal werkuren per week: Er is gekozen voor een ongewogen gemiddelde van 40 en 45 werkuren per week om het Minimum Uurloon (MUL) te berekenen.
  3. Gedifferentieerde MUL of Algemene MUL: De Wet Minimumloon van 2019 schrijft een algemene MUL voor. De differentiatie hiervan is een uitdaging waarover breder moet worden gediscussieerd.
  4. Tijdslijn voor indienen van advies: Vanwege de publicatie van de armoedegrens en inflatiecijfers twee maanden na het verstrijken van de maand, heeft de Raad berekeningen gemaakt in november op basis van extrapolaties. Echter, het definitieve cijfer bleek later lager te zijn dan verwacht.
  5. Afstemming met de achterban: Naar aanleiding van commentaren van werknemers- en werkgeversorganisaties is afgesproken om regelmatig af te stemmen met de achterban.
  6. Vergelijking MUL met koopkrachtberekeningen: De door de NLR berekende MUL is vergeleken met de koopkrachtberekeningen van het Planbureau. Om de koopkracht van 2019 te behouden, zou het minimumuurloon SRD 48,42 moeten bedragen.
  7. Gegevens uit het SSLC-rapport: Het SSLC-rapport vermeldt een gemiddeld laagstbetaald loon van ongeveer USD 2,30 per uur in 2022. Dit komt neer op SRD 56,40 per uur tegen de gemiddelde jaarkoers van dat jaar.
  8. Inflatieprojecties voor 2024: Discussies zijn gevoerd over inflatieprojecties van verschillende bronnen voor het jaar 2024.
  9. Loonaanpassingen in 2023 en voorspellingen voor 2024: Zowel loonaanpassingen in 2023 als voorspellingen voor 2024 zijn onderwerp van discussie geweest.

“Deze discussiepunten tonen de complexiteit en diverse overwegingen die een rol spelen bij het vaststellen van het minimumloon en gerelateerde beleidsbeslissingen binnen de Nationale Loonraad”, aldus de VES.

More
articles