Weinig monetair economen in Suriname die de problematiek snappen

Jim Bousaid ex-commissaris van de Centrale Bank van Suriname zegt dat er weinig monetaire economen in Suriname zijn, die de problemen begrijpen en worden de lessen uit het verleden genegeerd. Bousaid noemt het goede werk van André Telting en Humphrey Hildenberg en zegt dat het taboe was over hen te praten, omdat ze geassocieerd werden met de Nationale Partij Suriname (NPS).

Bousaid gelooft dat men probeert over te stappen op een ander paradigma met andere namen, maar stelt dat wetenschappers en experts de ruimte moeten krijgen om beleidsbeslissingen te nemen.

Hij wijst op de slechte ontwikkeling van normen in het land en verduidelijkt dat wanneer er gesproken wordt over de financiën van het land en de Centrale Bank, de NPS als een vies woord wordt beschouwd.

Bousaid benadrukte de noodzaak van een verschuiving naar een ander paradigma en bekritiseert politici, omdat ze ervan uitgaan dat ze alle wijsheid in pacht hebben bij het nemen van beleidsbeslissingen.

Bousaid zei op ABC Online Nieuws van afgelopen maandag dat de lessen uit het verleden ‘in het water worden gegooid’. Als hij er wat over zei dan werd dat weggewuifd, alleen maar omdat dat van NPS-ers kwam.

Volgens hem is het normbesef in dit land slecht ontwikkeld.

Hij wijst erop dat er zijn weinig monetaire economen in Suriname die dit soort dingen kunnen snappen en als je het uitlegt aan de

mensen, begrijpen ze het niet. Ze denken het is kritiek en dan krijg je een politiek antwoord.

Bousaid maakt duidelijk dat we veel kennis en technologie hebben opgedaan, maar die wordt in het water gegooid. Volgens Bousaid heeft het hem steeds verbaasd als hij over s’ lands financiën sprak en het had over de Centrale Bank van Andre Telting nu wijlen.

“Ik ben daar verschrikkelijk van geschrokken en heb nu een filosofie, waarom dat zo is, omdat men (huidige politieke machthebbers?) naar een ander paradigma moeten gaan.

Volgens hem moeten Telting en Hildenberg is NPS, “een ander paradigma worden met andere namen. Ik zeg niks meer”. Met andere woorden: het is de manier waarop wij de werkelijkheid ervaren. En iedereen ervaart dit op zijn eigen manier.

“Dit betekent niet dat onze kijk op de werkelijkheid nooit verandert”. Een paradigma is een samenhangend stelsel van modellen en theorieën waarbinnen de werkelijkheid beschreven wordt.

Bousaid is van mening dat als er wordt verwezen naar de politieke keuze en economische maatregelen treffen, dat toch zeer verschillend is. “Natuurlijk, maar ik vind geef wetenschappers en deskundigen de ruimte om beleid te maken” aldus Bousaid.

More
articles