Amoksi belooft politieopleidingen op alle niveaus

Kenneth  Amoksi, minister van Justitie en Politie (JusPol), heeft de afgelopen week gezegd, dat er een aanvang zal worden gemaakt met het opzetten van kader- en hogere opleidingen binnen het Korps Politie Suriname (KPS). Volgens hem liggen zaken al enige tijd stil, maar is het al in de pijplijn dat op korte termijn zaken weer zullen aanvangen. Amoksi weerspreekt de kritiek op de regering door te stellen, dat er nu concrete maatregelen worden genomen om de institutionele versterking binnen de politie ter hand te nemen. “Kom met de feiten en probeer geen mensen zwart te maken”, aldus Amoksi.

Er is na jaren van vertraging en een tekort aan gekwalificeerd personeel binnen de Surinaamse politieorganisatie, weer licht aan het einde van de tunnel. De afgelopen jaren is er een opmerkelijke achterstand in het opleiden van politiepersoneel ontstaan, met name bij de inspecteurs- en kaderopleidingen. Het gebrek aan prioriteit voor opleidingen binnen de politieorganisatie, werd duidelijk toen na 2014, na het aantreden van de vorige regering in 2010, een inspecteursopleiding werd gestart. ‘’Voor de kaderopleiding moesten we zelfs wachten tot 2019 voordat er weer een cursus werd georganiseerd.’’ Dit betekende een periode van negen jaar zonder kaderopleidingen, hetgeen tot gevolg had dat er dringend behoefte was aan een inhaalslag.

Volgens Amoksi is er in de afgelopen periode altijd een rekrutenopleiding geweest en moet hiermee het tekort dat zich manifesteert in het politieapparaat worden weggewerkt. Momenteel zijn 200 manschappen bezig met het afronden van de basispolitieopleiding.

More
articles