President Santokhi heeft een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping gehad om hun partnerschap te versterken. Er werd onder andere gesproken over een gezamenlijke brief (Suriname en Guyana) met betrekking tot de financiering van de brug over de Corantijnrivier en afspraken over schuldsanering, maar de schulddeal van Suriname met China blijft onzeker. In een reactie op de eventuele schuldsanering van Suriname met China, zei Angelique del Castilho, DA’ 91-voorzitter, dat het heel uitzonderlijk zou zijn, als Suriname zou kunnen komen tot een schuldherschikking met China. Volgens haar staat China bekend als een schuldeiser die geen herschikking verleent na schuldafspraken. Ook wees Del Castilho erop, dat het een standaard zienswijze is van de Chinese diplomatie. Ze hebben een schuldenval, waarbij er leningen op leningen worden verstrekt met in hun achterhoofd, landen die de schulden niet terug kunnen betalen en er vervolgens beslag op vastgoed wordt gelegd. Beslag leggen is een methode, om er zeker van te zijn, dat de openstaande vordering wordt betaald. Door beslag te leggen, kunnen volgens Del Castilho bijvoorbeeld natuurlijke hulpbronnen, worden gevorderd. Vorderingen op onroerend goed van derden worden als het ware bevroren. Ze noemde het voorbeeld van Sri Lanka. Volgens haar trekken we geen lering uit dat soort voorbeelden. Ook worden landen ingezet c.q. misbruikt, om China’s positie in de wereld te versterken, door invloed uit te oefenen op hun stemgedrag op internationale podia. “Daar waar het Chinese belang in gedrang komt, krijgen deze landen dan instructies, om het zo te zeggen, dat ze niet mogen stemmen voor dergelijke maatregelen”, aldus Del Castilho. Volgens haar zijn deze landen helemaal in dienst van China om een wereldmacht te zijn en of te worden.
Ook wees ze erop, dat China steeds meer ingang denkt te vinden vlak bij de Verenigde Staten. Del Castilho zei verder, dat de toegang van China tot natuurlijke hulpbronnen wereldwijd van landen, kleine landen en zwakke economieën wordt geforceerd door ze leningen op leningen te verstrekken. “Natuurlijk is het niet in hun belang, daarop een herschikking te doen”, aldus Del Castilho.
Ze merkte op dat al eerder de houding van China was aangegeven en wat verwachtbaar zou zijn. Ook zei Del Castilho dat de gezamenlijke brief van Suriname en Guyana om financiële steun, ook voor de bouw van een brug, toch wel vragen oproept.
“Ten eerste, de brug gaat over Surinaams grondgebied en wij zouden nooit samen met Guyana een schuld kunnen aangaan daarop, waarbij ons land zijn grondgebied ter discussie stelt”, aldus Del Castilho.
Volgens haar zou dat betekenen, dat Guyana ook beheersdaden op het Surinaams grondgebied zou kunnen uitvoeren. Ze is van mening, dat Guyana medeondertekenaar is van de brief om een schuld aan te gaan. “De vraag is natuurlijk, hoe gaat die schuld afbetaald worden?”, aldus Del Castilho. Volgens haar zou dat betekenen dat Suriname en Guyana de schuld samen gaan afbetalen. Volgens haar kan dat ten enenmale niet, omdat de brug op Surinaams grondgebied zal staan. Del Castilho vindt dat de soevereiniteit van Suriname en zijn landsgrenzen hierdoor te grabbel worden gegooid. Bovendien geeft ze aan eerst de grensvastelling correct te doen, alvorens met Guyana in zee te gaan om dergelijke projecten uit te voeren.
Ze wees eveneens erop dat Suriname al veel schulden heeft en nog meer erbij, zeer onverantwoordelijk is. Volgens haar heeft de regering nog nooit voor de Surinaamse gemeenschap hard kunnen maken, wat wij op korte termijn gaan verdienen aan deze brug. “We gaan nu steun zoeken bij China, maar eerder wekte men de indruk dat investeerders en plannen gereed waren”, aldus Del Castilho. Volgens haar nodigen we China uit, het debacle te herhalen, zoals in Sri Lanka en waar een ex-president, op de vlucht geslagen is.
Ze verwees naar de bevolking van Sri Lanka, die toen pas erachter kwam dat de president het land verkocht had aan de Chinezen. Ook vertelde Del Castilho dat de Chinezen gewoon de haven van Sri Lanka, in bezit hebben genomen. “Hetzelfde kan ons ook overkomen”, maakt Del Castilho duidelijk. Ze vindt dat dit neigt naar onverantwoord leiderschap van een president inzake een infrastructureel werk. Ongeacht waarvoor Suriname nu en in de toekomst voor zal moeten betalen.
Ze bracht ook het voorbeeld van Tadzjikistan in Centraal Azië naar voren, waar het land de schuld niet kon afbetalen aan China en bijna twaalfhonderd kilometer aan ze moest afstaan. “Ons grondgebied wordt in de waagschaal gelegd. En hier moeten we lering uittrekken”, aldus Del Castilho. Voorts noemde ze Zambia, waar de nationale televisiezender in Chinese handen is gekomen en er ook een kwestie speelt van het nationaal elektriciteitsbedrijf, dat mogelijk in het bezit komt van China.