SEOB: ‘Essentieel dat Anti-corruptiewet operationeel wordt’

Een van de pijlers van het IMF-programma is ‘Goed Bestuur’, aangezien sterke overheidsinstellingen cruciaal zijn voor duurzame ontwikkeling. De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) gaat in het 10e SEOB-bulletin uitgebreid hierop in. In de context van goed bestuur zijn er in de afgelopen jaren enkele belangrijke maatregelen doorgevoerd met als doel:

  1. Het verlagen van het risico op witwassen van geld en het financieren van terrorisme (AML/CFT), wat onder andere inhoudt het bestrijden van fraude, corruptie en witwassen. Dit omvat het ratificeren van de United Nations Convention against Corruption en het operationeel maken van de anti-corruptiecommissie.
  2. Het versterken van de monetaire autoriteit door middel van wijzigingen in de Bankwet, herkapitalisatie en het publiceren van jaarrekeningen.
  3. Het versterken van het ministerie van Financiën en Planning en zijn werkarmen, zoals het bevorderen van transparantie in de financiële cijfers van de overheid en het transformeren en versterken van de Belastingdienst.

Op het gebied van monetair en fiscaal beleid is er in de afgelopen kwartalen volgens de SEOB een verbetering te zien, zoals afnemende inflatie en een geleidelijke toename van economische activiteit.

“Om deze ontwikkelingen te verduurzamen, is het noodzakelijk om de instellingen die verantwoordelijk zijn voor deze positieve ontwikkelingen te versterken, verdere transparantie te bevorderen en regelgeving te introduceren om de continuïteit bij het ministerie van Financiën, de Belastingdienst, het Bureau voor de Staatsschuld en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te waarborgen.”

Wat betreft het verlagen van het AML/CFT-risico van Suriname en het bestrijden van corruptie, is het volgens de SEOB essentieel om de Anti-corruptiewet aan te passen of operationeel te maken, zodat de commissie haar werk effectief kan uitvoeren. Momenteel ondervindt de commissie beperkingen in de wet, waardoor zij niet volledig operationeel kan zijn.

Het terugdringen van corruptie kan overheidsgelden vrijmaken voor investeringen in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid.

Daarnaast is het van belang om te voldoen aan de vereisten van het IMF, zoals het publiceren van inkomens en vermogens van politiek prominente figuren, wat tot op heden nog niet is gebeurd.

Tot slot pleit de SEOB voor de oprichting van een nationale AML/CFT-autoriteit om proactief samen te werken met stakeholders en de National Risk Assessment (NRA) aan te pakken, en om de samenleving en belangrijke instellingen te informeren over internationale ontwikkelingen op dit gebied.

More
articles