Decembermoordenaars krijgen geen toegang tot VS

De Verenigde Staten hebben onlangs een standpunt ingenomen met betrekking tot de veroordeling van voormalig president Desiré Bouterse en zes voormalige militaire functionarissen: Benny Brondenstein, Stephanus Marinus Dendoe, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, Kenneth Kempes en Lucien Lewis.

Deze veroordeling is gebaseerd op Sectie 7031(c) van de State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act, vanwege hun betrokkenheid bij buitengerechtelijke executies van politieke tegenstanders tijdens de Decembermoorden van 1982. Als gevolg hiervan komen deze individuen en vier familieleden over het algemeen niet in aanmerking voor toegang tot de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten prijzen Suriname voor zijn toewijding aan de rechtsstaat, voornamelijk zijn inspanningen om de rechterlijke onafhankelijkheid te handhaven en de officiële straffeloosheid aan te pakken. Zoals minister Blinken heeft opgemerkt, is het beëindigen van straffeloosheid een van de beste manieren om toekomstig misbruik te voorkomen.

De robuustheid van de juridische instellingen van Suriname benadrukt de essentiële rol van de rechtsstaat bij het behouden van de democratie en het beschermen van de mensenrechten.

More
articles