Parlementariërs eisen maatregelen tegen zwaar transport op primaire wegen

Bij de behandeling van de Wet Instelling Verkeersautoriteit in De Nationale Assemblee (DNA) hebben enkele parlementariërs voor de zoveelste keer dringende aandacht gevraagd voor de situatie van overbeladen zand- en houttrucks die over de openbare weg rijden.

VHP-parlementariër Radjendrekoemar Debie, zei dat de maximaal vastgestelde asdruk op verharde wegen geldt van 8.000 kg voor vrachtwagens, maar er worden trucks met een veel hogere asdruk geïmporteerd, “hiertoe wil ik aangeven, het gedoogbeleid van opeenvolgende regeringen met betrekking tot zwaartransport op onze primaire wegen. Bijna in alle districten worden de geasfalteerde wegen binnen de kortste keren kapot gereden door te zwaar transport met bijvoorbeeld houtblokken, enorm zwaar beladen zand- en grindtrucks. Dit komt omdat onze verharde wegen niet berekend zijn op zo’n zware belasting. Onze wetgeving op dit stuk, met name het Rijbesluit van 1957 zoals gewijzigd, bepaalt in artikel 31 leden 1 en 2, dat de maximum toegestane asdruk op onze geasfalteerde wegen 8 ton oftewel 8.000 kg mag bedragen.”

Volgens Debie wordt beweerd dat er door middel van een staatsbesluit in 2017 voor enkele primaire wegen een uitzondering is gemaakt naar 12.000 kg. Dit staatsbesluit van 2017 is volgens Debie nergens te vinden. “Als wij reeds jaren geleden wettelijk hebben vastgesteld, dat de maximale toegestane asdruk op onze verharde wegen 8000 kg bedraagt en dan vooral voor de verharde wegen met een klei ondergrond, wil Debie van de regering weten, hoe het mogelijk is en op grond waarvan, de bevoegde autoriteiten al decennia toestaan dat heel grote vrachtwagens worden ingeklaard, waarvan de beladen asdruk ver boven de 8000 kg ligt,” aldus Debie

Debie zei vervolgens  dat de 3- en 4-assige trucks, een asdruk van boven 12 en 16 ton per as trotseren en zo onze verharde wegen, die niet berekend zijn op dit overmatige gewicht kapot gaan. Het is duidelijk dat qua wetgeving en toepassing de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet. Hoe is het dan mogelijk dat met de bestaande wetgeving op dit stuk, de douane de import van vrachtwagens toestaat, waarvan de asdruk in strijd is met de wetgeving. Hoe keurt de politie deze trucks goed, wetende dat deze vrachtwagens niet voldoen aan onze wetgeving?  Aldus Debie.  Is dit gedoogbeleid? beseffende dat de wegen kapot gaan. Op grond hiervan wil ik nogmaals stellen, dat dit ontwerp thans in behandeling niet gaat werken, indien andere wetten die thans op wegen en het verkeer betrekking hebben, niet worden nageleefd,”aldus Debie

Mahinder Jogi, parlementariër voor de VHP, zei dat de wereld aan het veranderen is, volgens hem is het belangrijk, dat Suriname meegaat met de ontwikkellingen in de wereld voor wat de infrastructuur betreft. Het importeren van zware trucks hoeft geen probleem te zijn, als de regering ertoe overgaat  dat de wegen goed te maken. Wegen die berekend zijn op basis van een bepaalde as-last of as-druk zijn gewenst vindt Jogi. “Infrastructuur is een belangrijk component welke helpt om ontwikkelling te schragen. We zijn niet meer in een tijdperk van de kruiwagen. De regering moet ontwikkeling teweeg brengen en niet bekrompen zijn in ons doen en laten”, aldus Jogi.

More
articles