TYUKERO TIME IN HOGE VERSNELLING

Het Korps Politie Suriname, KPS, heeft een nieuwe hoofdcommissaris van politie in de persoon Brian Isaac: een jonge ambitieuze korpschef die zijn schouders wenst te zetten onder het opvijzelen van het imago van deze op één na grootste gewapende macht. De korpschef is zeer goed op de hoogte van al hetgeen fout is gegaan binnen deze organisatie in de afgelopen decennia. Ook weet hij dat er elementen zijn die zich nog maar nauwelijks houden aan de regelgeving, vervat in het Politiehandvest. Vaak genoeg zijn de nieuwelingen niet eens goed op de hoogte wat in dit belangrijke document is vervat. Bij het politiewerk behoort ook de nodige kennis van de wettelijke regels, vervat in de wetboeken van strafrecht en strafvordering. Maar de laatste jaren zijn zaken behoorlijk de verkeerde kant opgegaan en hebben velen de kans gekregen het korps binnen te dringen, omdat er bij de toelating niet zelden is gerommeld. Lieden die via corrupte handelingen van hooggeplaatsten binnen Justitie en Politie, de kans kregen door de keuring te komen en de opleiding te genieten.

Zo heeft ook het gajes kans gezien politieagent te worden. Oud-bekenden van de politie kregen op een gegeven moment via nepotisme zeker de kans een baan bij het KPS te krijgen. Zo kon er een enorme vervuiling van dit eens zo mooie en gerespecteerde opsporingsapparaat plaatsvinden. Lieden die verbonden waren en zijn aan de grensoverschrijdende misdaad, drongen het KPS binnen en verleenden en verlenen hand- en spandiensten aan de grootste drugscriminelen. Voor deze hand- en spandiensten werden en worden grote vergoedingen betaald. Het is dan ook niet vreemd, dat bij de speciale units, waaronder het Arrestatie Team en de RBT, er lieden kwamen, die zich regelrecht met de zware criminaliteit bezig gingen houden. En zo geraakte het korps steeds verder verziekt, waardoor vrijwel niemand echt meer vertrouwen had en heeft in dit politieapparaat. Wat ook gesteld dient te worden, is dat de politiek een vreselijk negatieve invloed heeft gehad op het welzijn van het KPS. Politieke loyalisten, vaak ook nog met een verbintenis met de drugscriminaliteit, kregen de kans in de leiding van het korps binnen te dringen en die behartigden dan ook goed de belangen van deze misdadigers. Geen wonder dat belangrijke buitenlandse politieorganisaties en drugsbestrijdingsdiensten geen zaken meer willen doen met het KPS.

Niet zuinig veel politieambtenaren, hebben zich in de afgelopen jaren financieel laten ‘verwennen’ door criminelen, omdat hun salaris in SRD zo bar slecht is en ze natuurlijk zoals vele Surinamers, nog maar nauwelijks of helemaal niet meer kunnen uitkomen op maandbasis. Tyukero oftewel het aanvaarden van steekpenningen, is vrijwel elke politieambtenaar mee bekend. De zaak heeft zelf nu een dusdanige negatieve wending genomen binnen het KPS, dat agenten bij verkeersacties zelfs een tyuku vragen, waardoor de verkeersovertreder na betaling kan wegrijden. Er wordt dan zeker niet geverbaliseerd. De politieagent lijdt ook onder de huidige economische crisis die nu al langer dan tien jaar duurt, en gaat vaak noodgedwongen ertoe over tyuku te vragen aan lieden die wel bereid zijn steekpenningen te betalen om een hogere boete, die volgens de regels zou moeten worden doorgevoerd, te omzeilen. De nieuwe korpschef heeft een politiemand met zeer veel bedorven appels en de verdere aantasting van het geheel heeft nu zulke enorme vormen aangenomen, dat hij met de botte bijl zal moeten hakken, om weer een mand te krijgen met gezonde en ongeschonden vruchten. De politiechef moet zich ervan bewust zijn, dat het tyukero fenomeen  op de meeste afdelingen van het KPS is doorgedrongen en dat het ,,helpen’’ van corrupte burgers thans vreselijke vormen heeft aangenomen. Ook binnen zijn directe omgeving zal de goede man voorzichtig moeten zijn, want hij zal moeten stappen tussen zeer giftige slangen, die al jaren leven van de “tyukero” en die niet zomaar zullen willen opgeven. Hij moet bij zijn schoonmaakwerk wel voortdurend kunnen rekenen op de leiding van Justitie en Politie en de president, want anders wordt het voor de zoveelste keer, vechten tegen de bierkaai. Ook zal hij hooggeplaatsten binnen het KPSdie misschien nog om hem heen zitten en het niet goed met hem menen, moeten muteren en vervangen door lieden die vrijwel hetzelfde voor ogen hebben, namelijk het zo goed als mogelijk reinigen van het KPS. Hij moet ook begrijpen dat je tyukero kan bestrijden en maar niet totaal uitroeien, want tegen het grote kapitaal valt heel moeilijk op te boksen.

More
articles