Exxon gaat deel olieproductie voor kust van Guyana voor enkele weken onderbreken

Exxon zal in het derde kwartaal van 2024 de olieproductie op twee platforms voor de kust van Guyana gedurende enkele weken onderbreken, om ze aan te sluiten op een nieuwe pijpleiding. Deze pijpleiding zal naar verwachting het bijbehorende aardgas naar een gasgestookte elektriciteitscentrale aan land brengen. Het consortium van Exxon, dat meer dan 600.000 vaten per dag (bpd) olie produceert uit het vruchtbare Stabroek-blok in Guyana, werkt samen met de regering van Guyana aan een gas-naar-energie-project. Dit project zal naar verwachting het bijbehorende gas gebruiken in een nieuwe gecombineerde energiecyclusfabriek aan land. Het voorgestelde project omvat het transport van het bijbehorende gas van de offshore projecten (Liza fase 1 en 2) via pijpleidingen naar gasverwerkingsfaciliteiten op land. De pijpleiding zou tot ongeveer 50 miljoen standaard kubieke voet aardgas per dag naar de faciliteiten transporteren.

Het project heeft het potentieel om de elektriciteitskosten in Guyana aanzienlijk te verlagen, aldus Exxon. De Amerikaanse energiegigant bouwt de pijpleiding naar de kust en verwacht dat dit eind dit jaar voltooid zal zijn, zoals beloofd aan de regering van Guyana. Echter, de regering van Guyana heeft vertragingen ondervonden bij haar deel van de werkzaamheden aan de energiecentrale, en de volledige exploitatie zal pas in het vierde kwartaal van 2025 beginnen, volgens overheidsadviseur Winston Brassing-ton. Het totale project wordt geschat op 1,9 miljard dollar, waarvan Exxon momenteel het pijplijngedeelte ter waarde van 1 miljard dollar bouwt. Om de pijpleiding met de offshore productieplatforms te verbinden, zal  het bedrijf de productie van ruwe olie enige

tijd moeten onderbreken. De aansluiting van de pijpleiding en de daarmee samenhangende onderhoudswerkzaamheden zullen waarschijnlijk “weken in plaats van maanden” duren, aldus Exxons Routledge.

Een stopzetting van vier weken zou bijvoorbeeld tot 12 miljoen vaten olieproductie betekenen en ongeveer 1 miljard dollar aan olie-inkomsten uitstellen, volgens schattingen van Reuters.

More
articles