Regering treft maatregelen tegen ontstane waterproblemen in Commewijne

 Een groot probleem dat thans optreedt vanwege de klimaatverandering, betreft de opgedroogde drinkwaterputten in onder andere Alkmaar en Zorgvliet in Commewijne van bewoners die nog geen waterleiding hebben.

Parmanand Sewdien, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, zei in een persbriefing van de regering afgelopen woensdag, dat er is besloten om vanaf 4 april met tankwagens drinkwater naar de behoeftigen te brengen.

Er is daarbij welkome ondersteuning gekomen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en van enkele plaatselijke ondernemers die hiervoor hun trucks ter beschikking stellen.

Op de vraag van De West of de bewoners ook moeten betalen voor het water en transport, zei de minister dat het normaal is dat er betaald wordt voor het leveren van drinkwater.

Volgens hem betaalden bewoners voorheen ook al voor het water. Echter zei Sewdien, dat de regering heeft besloten dit keer de kosten voor het water en transport op zich te nemen.

Voor wat de klimaatcrisis betreft, hebben droog gelopen drinkwaterputten in bepaalde gebieden ertoe geleid, dat de regering nu drinkwater aan de inwoners levert door middel van vrachtwagens.

Sewdien benadrukt de dreiging die uitgaat van klimaatverandering voor de voedselzekerheid en de Caricom-afspraak om de voedselimport tegen 2025 met 25 procent te verminderen. In reactie hierop, heeft de regering zich gericht op het maximaliseren van de rijstproductie in Nickerie, ondanks uitdagingen, zoals overvloedige regenval en extreme droogte.

“Er zijn inspanningen gepleegd om de irrigatieproblemen aan te pakken, waarbij noodmaatregelen hebben geholpen om duizenden hectaren rijst extra te verbouwen, hoewel er het vermogen is voor een grotere productie met voldoende irrigatiewater”, aldus Sewdien.

De rijstsector staat voor verschillende problemen, waaronder conflicten over padieprijzen tussen boeren en opkopers. Hoewel de regering beweert dat ze zich niet mengt in deze onderhandelingen vanwege de liberalisering van de sector, erkent ze de noodzaak om producenten die het moeilijk hebben, te ondersteunen.

De regering heeft de kostprijsberekeningen onderzocht om potentiële gebieden voor kostenverlaging te identificeren, zoals het vervangen van verouderde machines. Coöperaties die in alle districten zijn opgericht, worden belangrijk geacht deze problemen aan te pakken.

Een ander vraagstuk binnen de rijstsector betreft de padieprijs. De boeren en de opkopers verschillen hierover sterk van mening. Sewdien zegt dat de overheid feitelijk niets te maken heeft met de onderhandelingen hieromtrent, omdat de hele sector geliberaliseerd is. Toch heeft de regering zich gebogen over deze problematiek: “Als je producenten in problemen zijn, ga je als regering natuurlijk proberen de helpende hand te bieden”, aldus Sewdien.

Er is gekeken naar kostprijscalculaties, en het is gebleken dat hier en daar de kostprijs verder omlaag gebracht zou kunnen worden. Ook sommige machinerieën kunnen verbeterd worden, verouderde machines moeten vernieuwd en vervangen kunnen worden. Belangrijk zijn hierin de coöperaties die in alle districten zijn opgezet. In de regeringsraad is nu besloten, de boeren te ondersteunen met de aanbetaling van de nodige machines, waarna ze zelf de afbetaling ter hand nemen.

More
articles