SLM GRASSALCO-INFUUS UITGEDRUPPELD

Onder de staatsbedrijven – totaal naar grove schatting in USD 1.7 miljard schuld, zoals onlangs door de regering bekendgemaakt – heeft SLM behalve staatssteun, ook steun genoten van het staatsbedrijf Grassalco. Eerder hebben betrokkenen bij de transactie reeds gesignaleerd, dat de goudvoorraden van Grassalco, op dat moment met een waarde van USD 18 miljoen ‘ingezet’ mochten worden voor het ‘herstel van SLM’. De regering maakte dat in juli 2022 ook officieel bekend. We leven thans in het jaar 2024 en dat wil zeggen dat er al bijna twee jaar wordt gewerkt aan het ‘herstel’ van het bedrijf dat tot op heden geen ‘winst- en verliesrekening’ kan tonen. Het is net als een bodemloze put waarin je geld gooit.

Inmiddels kan de SLM wederom niet aan de pensioenverplichtingen voldoen. Ook niet aan de betaalverplichtingen voor lease toestellen op lange termijn, en naar verluidt zelfs niet aan de brandstofrekeningen, met vierentwintiguurs vertragingen als gevolg, vanwege de druk van schuldeisers. De compensatie van de huidige directeur is een gevoelig onderwerp voor contacten met de vakbond en onderwerp van onderzoek voor de aandeelhouder, volgens minister Ramdin, in gesprek met journalisten na de regeringsvergadering in de laatste week van maart 2024. Ramdin gaf ook toe, na eerdere ontkenningen van president Santokhi, directeur Gonesh en minister Raghoebarsingh, dat SLM wel degelijk staatssteun heeft genoten.

Die transparantie reikt niet zo ver als de wettelijke verplichting van het publiceren van de jaarcijfers van SLM en Grassalco. Beide bedrijven hebben sinds boekjaren voorafgaand aan het aantreden van de huidige regering, geen jaarcijfers meer gepubliceerd en voor het breder publiek, is het niet eens duidelijk welk accountantskantoor belast is met het samenstellen van de cijfers van de SLM en wat de status is van de twee onderzoeken van het Openbaar Ministerie, die verband houden met het bedrijf of wat de inhoud is van de verschillende versie van herstelplannen, die zouden zijn samengesteld en voorbereid. Ook de bond liet eerder weten, formeel nooit een echt herstelplan op schrift te hebben ontvangen en niet te weten waar men aan toe is. Het is veilig om aan te nemen dat het infuus dat van Grassalco richting SLM aangelegd werd, al lang niet meer voldoet.

Transparantie

Financiënminister Stanley Raghoebarsing benadrukte in september vorig jaar dat de SLM de laatste tijd geen subsidieaanvragen heeft ingediend. Hij merkte op dat hoewel er een geleidelijke verbetering zichtbaar is bij de SLM, de maatschappij met een aanzienlijke achterstallige schuld kampt die uiteindelijk moet worden aangepakt. Vervolgens vertelde BIBIS-minister Albert Ramdin afgelopen week, dat de SLM wel in aanmerking komt voor subsidie, omdat de SLM een dienstverlenende en maatschappelijke functie heeft. Ramdin stelde dat het normaal is dat nationale carriers in andere landen overheidssteun genieten. De vraag is: Wie spreekt de waarheid? Voor nu zijn wij van mening dat de Surinaamse regering als aandeelhouder van de SLM, beter geïnformeerd dient te worden over de verwachte inkomsten, evenals de juridische en organisatorische vooruitzichten. Daarbij willen wij weten waaraan het geld van Grassalco is besteed. Het verstrekken van een duidelijke ‘forecast’ is essentieel om transparantie te bevorderen en het vertrouwen van de regering en andere belanghebbenden in de SLM te versterken. Door een gedetailleerde prognose te presenteren, kan de regering beter geïnformeerde beslissingen nemen over het toekomstige beheer en de ondersteuning van de luchtvaartmaatschappij.

De ‘forecast’ zou moeten omvatten:

Verwachte inkomsten: De SLM moet prognoses verstrekken met betrekking tot haar verwachte inkomsten uit verschillende bronnen, zoals ticketverkoop, vrachtvervoer en andere operationele activiteiten. Deze prognoses zouden moeten worden gebaseerd op realistische aannames en markttrends.

Juridische verwachtingen: Het is belangrijk dat de SLM de regering informeert over eventuele juridische kwesties waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd of die zich in de toekomst kunnen voordoen. Dit omvat bijvoorbeeld lopende rechtszaken, regelgevende veranderingen of naleving kwesties.

Organisatorische verwachtingen: De SLM moet ook prognoses verstrekken met betrekking tot haar interne organisatie en operationele efficiëntie. Dit kan onder meer betrekking hebben op plannen voor kostenbeheersing, vlootuitbreiding of herstructurering van het personeelsbestand.

Door deze informatie te verstrekken, kan de SLM haar betrokkenheid bij goed bestuur en verantwoordingsplicht tonen, terwijl ze tegelijkertijd de regering en andere belanghebbenden in staat stelt om effectief toezicht te houden op de prestaties en de toekomstige richting van de luchtvaartmaatschappij.

More
articles