President: ‘Ook specialisten zullen moeten inleveren’

President Santokhi heeft de afgelopen week in gesprek met enkele journalisten gezegd, dat de gezondheidszorg uit de crisis waarin ze nu zit, geholpen moet worden. Hierbij zullen volgens Santokhi verschillende groepen moeten inleveren. De groep van specialisten zal volgens Santokhi ook daarbij moeten zijn. Hij zei dat niet alleen brain drain het enige zorgpunt is, maar dat er meerdere problemen zijn die de zorg tegen houden. Volgens Santokhi zijn er nog steeds achterstallige schulden die betaald moeten worden aan diverse debiteuren. De schulden lopen volgens hem in de tientallen miljoenen Amerikaanse dollars.

De president zei dat er geen goed beleid gevoerd is om de ziekenhuizen draaiende te houden. Er zou veel meer samengewerkt moeten worden en het management van de ziekenhuizen moet ook versterkt worden. Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) brengt geneesmiddelen het land binnen, maar er is een keurings- en certificeringssysteem nodig voordat de geneesmiddelen verder gedistribueerd kunnen worden. De geneesmiddelen uit India kunnen niet snel genoeg gecertificeerd worden, zodat ze verder aan de gemeenschap beschikbaar kunnen worden gesteld.

De president sprak over pull- en pushfactoren. Pullfactoren zijn factoren die brain drain stimuleren; er is een bureau in Nederland dat personen ronselt om zorgpersoneel naar het buitenland te krijgen. Hij zei dat er momenteel ook gesprekken worden gevoerd om de verpleegkundigen financieel beter tegemoet te komen.

More
articles