Ramadhin: ‘Uitvoeren missies in Suriname zal goedkoper zijn’

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft de afgelopen week voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van Raad van Ministers gezegd, dat Volksgezondheid zich zal richten op het uitvoeren van missies binnen de grenzen. Volgens de bewindsman komt dit het land goedkoper uit. Ook zal dit volgens de minister bijdragen tot een sneller herstel van de patiënt, die in zijn/haar vertrouwde omgeving zal worden opgevangen.

“Het kost de staat ongeveer USD 35.000 om een kind uit te zenden voor een hartoperatie in Colombia. Wij hebben met input van onze kindercardiologen en partnerschappen tussen ziekenhuizen in Nederland kunnen calculeren, dat het ons veel minder kost en dat we ook een veel grotere groep in één keer kunnen behandelen”, aldus de minister.

Volgens Ramadhin zal het uitzenden van patiënten uiteindelijk alleen moeten in uitzonderlijke en of zeldzame gevallen. “Dus de missies moeten meer en meer opgezet worden en gestimuleerd”, aldus Ramadhin. Hij zei verder dat wordt getracht de ARMULOV-regeling, die geldt voor patiënten met zeldzame ziekten verder uit te breiden. Via de ARMULOV-regeling kunnen zij dan uitgezonden worden.  Tachtig procent van de uitzendingen betreft kinderen die lijden aan hartafwijkingen of kanker. Het gaat hierbij volgens Ramadhin om een jarenlange samenwerking met Colombia.

More
articles