DE SYMBOLEN VAN ECONOMISCHE VERNIETIGING

De symbolen van economische vernietiging zijn vaak om ons heen geweest, zonder dat we het door hebben. Bouterse als “wakaman” zoals Fred Derby hem typeerde, verscheen op bepaalde momenten met een Che Guevara pet op. Ook Ramon Abrahams doet dat. We gaan ervan uit dat deze leiders een diepe bewondering voor de Cubaanse revolutionair Che Guevara hebben. Maar de vraag is, wat ze bewonderen.

Che Guevara was meteen na de  Cubaanse revolutie in 1959 benoemd tot minister van Economische Zaken. Binnen drie jaar heeft hij de hele Cubaanse economie naar de donder geholpen. De doorsnee Cubaan is die vernietiging nooit te boven gekomen, zeker niet wat betreft de levensstandaard. Het inkomen van de man van de straat op Cuba is sinds 1959 gelijk geweest aan omgerekend USD 15. Tot vandaag. Een dienstvrouw in Suriname verdient vele keren meer dan dat bedrag. Ook academisch geschoolde Cubanen verdienen USD 15. Wat valt er te bewonderen aan Che Guevara? Fidel Castro was genoodzaakt vlak voor zijn dood toe te geven dat de communistische economische modellen nooit hebben gewerkt op Cuba. Tot vandaag gelooft de top van de communistische partij in Cuba niet in de kracht van de private sector, de werkelijke motor van elke economie. Che Guevara heeft in 1959 300 mensen die volgens hem contra revolutionair waren, doodgeschoten. Velen werden door hem (hij was de rechter) ter dood veroordeeld. En vaak duurde de rechtszaak slechts een uur. Misschien is het dit aspect waar Bouterse en Abrahams bewondering voor hebben. Bouterse heeft zich laten leiden door de handelingen van Che Guevara en dit is precies de reden dat hij vandaag zogenaamd niet te vinden is. Er moet toch een kanttekening geplaatst worden. Want in 1980 begon de zogenaamde revo in Suriname.  En de Nationale Militaire Raad onder leiding van sergeant-majoor Desi Bouterse, besloot de linkse kant op te gaan. Maar als de doorsnee Cubaan tot vandaag USD 15 verdient, hoe is Cuba dan ooit een goed voorbeeld voor de Surinaamse militairen geweest? Bouterse heeft Che Guevara zeker nagedaan, zeker wat het economisch beleid betreft. Zeker vier keer heeft Bouterse de economie van Suriname vernietigd.

In 1980- 1987 Revo-periode.

In 1990 na de Telefooncoup

In 1996- 2000 president Bosje

2010-2020 Bouterse I en II

Degenen die nu 21 jaar oud zijn, kunnen zich de vierde keer wel herinneren. Volledige geldontwaarding is het kenmerk van het beleid van Bouterse. In 2016 had Suriname de derde hoogste inflatie in de wereld na Venezuela en Soedan, dankzij Bouterse en die oplichter die van het IMF kwam.  Ondanks deze feiten, gaat men door met revo-kreten die alleen de militairen persoonlijk hebben verrijkt. Want ook de lange rijen om aan basisgoederen te komen die we op Cuba zien vandaag, hebben we ook gehad tijdens de revolutie van Bouterse. We sluiten af met de vraag: Wat bewondert Bouterse aan Che Guevara?

More
articles