BIDEN VS TRUMP HERKANSING

Joe Biden presidentskandidaat Donald Trump

Met Super Tuesday 2024 in de achteruitkijkspiegel, is begin maart de voorverkiezingenfase voor het presidentschap van Amerika en zijn twee grote partijen, de Democraten en Republikeinen beslecht.

Meer dan twaalf staten kozen voor de zittende president Joe Biden als presidentskandidaat voor de Democraten, terwijl meer dan twaalf staten Donald Trump, zijn voorganger, als presidentskandidaat voor de Republikeinen kozen.

Vanwege de werking van het Amerikaans stelsel, waarbij campagnes van rivalen niet formeel beëindigd worden, maar opgeschort tot aan de conventie, is de status van beide kandidaten formeel presumptief. Een realistische kans op een andere uitkomst, zou echter in de sfeer van een ongelooflijk schandaal of een persoonlijke onmogelijkheid of belemmering gelegen moeten zijn. Op de leeftijd van respectievelijk 83 en 77 zijn beiden de oudste kandidaten die ooit hun partij voor het ambt vertegenwoordigen.

Bidens huidige vicepresident is tevens zijn medekandidaat voor herverkiezing, terwijl Donald Trump nog geen bekendmaking heeft gedaan van zijn vicepresidentskandidaat. De teleurstelling in Mike Pence, zijn voormalige vicepresident, die zelf vroeg in 2023, kandidaat was voor het presidentschap en door Trump als disloyaal werd ervaren in zijn benadering en verweer, maken een volledige herkansing van 2020, niet verwachtbaar. Onder de medekandidaten zijn Nikki Haley en Ron DeSantis, kritisch geweest op Trump, terwijl de kandidaten Vivek Ramswamy en Tim Scott gematigder en zelfs positief omgingen met zijn regeertermijn en imago.

De gevolgen voor Suriname en de regio zullen merkbaar zijn. De standpunten van de Democraten qua ontwikkelingssamenwerking, steun via supranationale instituten zoals het IMF en de Wereldbank, open handelsgrenzen en een lijn van dialoog met Latijns-Amerikaanse en Caribische landen, zijn pluspunten voor onze diplomatieke betrekkingen en de belangen van particulieren en bedrijven. Het platform van de Republikeinen beperkt samenwerking tot gebieden zoals anti-drugs, witwassen en anti-terreur, maar staat voor vereenvoudiging van investeringen op het gebied van olie, gas en een openheid voor verbruik van fossiele brandstoffen.

More
articles