Sewdien wil structurele oplossing voor vaststellen padieprijs

MInister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), wil samen met de boeren en de opkopers een duurzame oplossing bewerkstelligen voor het vaststellen van de padieprijs. Al decennialang is er in de rijstsector elk seizoen een probleem met het vaststellen van de prijs voor een baal natte padie van 79 kilo. De regering is samen met partijen, de opkopers en de padieboeren bezig met het voeren van gesprekken om te komen tot een redelijke padieprijs voor dit seizoen. Minister Sewdien zegt aan de krant dat de regering en wel het ministerie van LVV, er niets mee te maken heeft, maar dat het er met de haren wordt bijgesleept. “We hebben als overheid een rol te vervullen en willen dus ook een bijdrage leveren”, merkt de bewindsman op.

‘’Aan de ene kant heb je de boeren die hun kostprijscalculaties hebben gemaakt die ook veel van elkaar verschillen. Aan de andere kant heb je de opkopers. Zij noemen de prijzen die zij bereid zijn te bieden’’, aldus Sewdien. Hij voegt eraan toe dat die prijzen niet echt concreet zijn. “Ze geven een indicatie van wat ze willen betalen of zouden kunnen betalen. Daarbij komen er ook enkele aspecten bij, zoals kwaliteitscontrole.”

De gesprekken die de vorige week afzonderlijk zijn gevoerd met de boeren en de opkopers, zijn niet succesvol verlopen. “De inzichten verschilden teveel, maar wij proberen dat te overbruggen en met beide partijen te praten en de argumenten die zij aandragen, aan te horen.’’

Sewdien geeft aan dat hij donderdagavond een delegatie van padieboeren heft ontvangen op zijn werkkamer. ‘’Er is heel open met elkaar gesproken in een heel gemoedelijke sfeer’’, aldus de minister. De boeren zouden hebben gezegd, dat het de bedoeling is om te werken aan een duurzame oplossing. Sewdien zegt ervan op de hoogte te zijn dat de boeren haast hebben om hun geld te ontvangen, zodat zij aan de grondbewerking kunnen beginnen, maar vraagt ze nog even geduld op te brengen. Volgens de minister is het nu een kwestie van een week, dan hoopt hij er echt uit te zijn. De bedragen die genoemd zijn door de boeren, liggen tussen SRD 1000 en SRD 1400. De opkopers noemen een bedrag noemen het bedrag van USD 22 (SRD 772), omdat ze vinden dat de koers fluctueert.

More
articles