EU erkent Suriname als exporteur van vis en visproducten

“De visserij in Suriname is een belangrijke sector binnen de economie en staat onder toezicht van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De visserij speelt een belangrijke rol in de exportsector en draagt bij aan ongeveer 35 tot 40 procent van het exportaandeel. De belangrijkste geëxporteerde producten zijn riviervis en diepzeegarnalen. De sector biedt werk aan meer dan 5000 mensen”, aldus de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Voorts zorgt LVV ervoor dat het productieproces aan hoge kwaliteitsnormen blijft voldoen. Zo wordt in samenwerking met het Natuur Technisch Instituut (NATIN), er een training gegeven voor kwaliteitsmanagers in de visserijsector. Verder zijn verschillende medewerkers van het Visinspectie-instituut (VKI) en het Onderdirectoraat Visserij (ODVIS), benoemd tot Buitengewoon Agent van Politie (BAvP), waardoor ze de bevoegdheid hebben als buitengewoon opsporingsambtenaar. Ze zijn nu in staat de verschillende wetten met betrekking tot de visserij in Suriname te controleren op de naleving. Over het algemeen richt de visserijsector in Suriname zich voornamelijk op de verwerking en export van zeegarnalen en wordt momenteel door de EU erkend als exporteur van vis en visserijproducten. De Suriname Seafood Associatie (SSA) is een overlegraad binnen de Surinaamse visserijsector.

Er zijn vertegenwoordigers afkomstig uit de Surinaamse vangst en verwerking van vis en garnalen in vertegenwoordigd. Een van de permanente leden in de overlegraad is een vertegenwoordiger van het Visserscol-lectief. Udo Karg, SSA-voorzitter zegt dat sinds oktober 2023 er een totale afname van de visexporten is die met de dag verder toeneemt.

“Nagenoeg alle vriezers zitten vol vis en visproducten, door diverse maatregelen, die geen exportvriendelijk gezicht dragen”, vertelt Karg. “Dit ligt buiten de invloedssfeer van het ministerie van LVV, dat er alles aan doet de exporten weer op gang en naar het normale niveau te krijgen”, aldus Karg. Echter is hij van mening, dat LVV niet meer kan dan wat het tot nu toe zou kunnen doen. Karg wijst er-op, dat de EU-regelgeving vastligt. ‘’Zowel de controle op het Instituut Illegale Visserij, IUU als het VKI (controle op de bedrijven) doen hun taken uitstekend”, aldus Karg.

Voorts is door LVV bewerkstelligd dat zes personeelsleden van het Viskeuringsinstituut en tien van het Onderdirectoraat Visserij (ODVIS) in november 2014 werden beëdigd tot Buitengewoon Agent van Politie (BAvP). Zij hebben sindsdien de bevoegdheid van bijzondere opsporingsambtenaar en kunnen handhavingsmaatregelen treffen bij de controle op de naleving van de verschillende wetten, met betrekking tot de visserij in Suriname.

More
articles