SLM nog lang niet winstgevend

De voor zondag door de SLM geplande vlucht naar Amsterdam, is door de Spaanse luchtvaartmaatschappij Wamos Air, uitgevoerd. De nieuwe vertrektijd voor zondag was 21.35 uur. Dat heeft de SLM zondagochtend Surinaamse tijd bekendgemaakt. Het was toen voor de passagiers van SLM nog onduidelijk, of ze vandaag nog naar Paramaribo zouden kunnen vliegen. “Het kost ons allemaal geld om heen en weer te gaan. We moeten nu wachten en de website volgen”, aldus een gebelgde passagier tegenover de redactie van Key News. De SLM maakte maandag bekend dat de vlucht PY993 die vandaag van Amsterdam naar Paramaribo zou vertrekken, gewijzigd wordt. Het vliegtuig zou wegens technische redenen, nog niet zijn vertrokken uit Paramaribo naar Amsterdam. De SLM heeft haar passagiers op het hart gedrukt, om nog niet naar Schiphol te gaan. Niet iedereen heeft echter de boodschap van SLM op tijd ontvangen, een aantal passagiers op Schiphol wacht nog op verdere instructies.

Velen van hen willen niet weg, omdat het te veel geld kost om van en naar Schiphol te rijden. “Sommige mensen betalen zeker 100 euro om te vertrekken en dan weer 100 euro om terug te komen”, zegt een passagier. Op de website van Schiphol staat aangegeven dat vlucht PY993, die voor 14:00 voor vertrek stond ingepland, pas om 18:00 zou kunnen vertrekken, een vertraging van vier uren. Het is ook onduidelijk, of de ruimbagage gelijk mee kan. Ook daarover heeft SLM een bericht gestuurd, omdat er een technische storing zou zijn in de vrachtruimte van het vliegtuig. “De passagiers zijn boos en vragen zich af, hoe ze nog moeten blijven vertrouwen op de SLM als zaken er zo aan toe gaan. Dan vlieg je liever met de KLM”, aldus een ontevreden passagier.

Tomas Chlumecky, luchtvaartdeskundige zei al vorig jaar, dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) ‘’een melkkoe voor vuile politici is’’. De autoriteiten liegen volgens hem tegen de bevolking van Suriname. ‘’De SLM is nog lang niet winstgevend”, aldus Chlumecky. Een vloot met twee Boeing 737-800 en een Airbus A340-300 is geen efficiënte vloot, maakte hij duidelijk. Volgens Chlumecky heeft de SLM nooit winst gemaakt. “Ze heeft zeker 450 miljoen Amerikaanse dollar verloren sinds 1975”, aldus Chlumecky. “Je kunt wedden dat de SLM met een inefficiënte vloot miljoenen heeft verloren. Laat ze niet liegen. Het is het geld van het volk.”

Chlumecky is van mening dat de SLM een vliegmaatschappij is die er niet in is geslaagd de motor van de economie te zijn. Volgens hem moet dat de belangrijkste missie zijn van elke luchtvaartmaatschappij. Volgens Chlumecky is de SLM daarom nog lang niet winstgevend. Ook ziet hij graag onderzoek naar de staatssubsidies en leningen die de SLM heeft gesloten.

Een kleine luchtvaartmaatschappij met drie vliegtuigen kan volgens hem geen winst maken. Ook zei hij dat er een enorme druk wordt geplaatst op belastingbetalers. Hij vroeg zich af, wat ze daarvoor terugkrijgen van de overheid.

In vergelijking met luchtvaartmaatschappijen als Caribbean Airlines – die vijf keer groter is – die hebben een grotere uitstroom aan geld of andere liquide middelen voor leveranciers. Evenzo COPA, die twintig keer groter is. Chlumecky zei in een radio-interview met ABC, dat gedurende de afgelopen decennia de SLM geen vooruitgang heeft geboekt.

Volgens Chlumecky is de SLM niet gemoderniseerd. Dit in vergelijking met andere Caribische vliegmaatschappijen in CARICOM-verband. Volgens de luchtvaartdeskundige zou de SLM veel meer ervaring moeten opdoen bij andere luchtvaartmaatschappijen in het Caraibisch gebied. Zo noemde hij als voorbeeld maatschappijen op Jamaica en Trinidad.  Chlumecky zei dat de overeenkomst mogelijkheden biedt aan de lidstaten van de CARICOM-gemeenschap met elkaar te kunnen samenwerken op het gebied van kennis, en zo ervaring vergaren. Ook deed hij het voorstel, dat de SLM-vloot zich zou kunnen verplaatsen naar een andere luchthaven in het Caraïbisch gebied. Vandaar zouden de SLM-vluchten volgens hem veel meer kunnen verdienen en de kosten lager kunnen zijn. Ook adviseert Chlumecky dat SLM zich meer zou moeten concentreren op de achtertuin van de Verenigde Staten van Amerika, het Caraïbisch gebied en Brazilië. Hij is van mening dat het enige ‘Wide Body’ vliegtuig van de SLM hoge kosten met zich meebrengt en bij reparaties het moeilijker is het werk vlot af te handelen.

More
articles