President Chandrikapersad Santokhi en de president van Guyana, Irfaan Ali, voerden afgelopen weekend besprekingen over de bouw van de brug over de Corantijnrivier. Binnenkort zullen de regeringen van Guyana en Suriname weer bijeenkomen. De financiering, technische aspecten en operationele modaliteiten van de brug die over de Corantijnrivier zal worden gebouwd om de twee landen met elkaar te verbinden, zullen dan aan de orde komen. In een gezamenlijke verklaring bevestigen beide staatshoofden het belang van een vaste verbinding tussen de twee naties om een grotere Zuid-Amerikaanse connectiviteit te creëren. De brug over de Corantijnrivier maakt deel uit van de algemene doelstelling van regionale integratie en trilaterale samenwerking tussen Suriname, Guyana en Brazilië. ‘’Na dit proces van intern en bilateraal overleg tussen Guyana en Suriname en de ontvangen aanbevelingen werd de voorgestelde weg voorwaarts zorgvuldig overwogen, waarbij ook rekening werd gehouden met politieke, binnenlandse en internationale elementen‘’, aldus de ge-zamenlijke verklaring. President Santokhi en president Ali werden vergezeld van hun respectievelijke ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën en Openbare Werken, die de afgelopen maanden intensief overleg hebben gevoerd over de technische en financiële aspecten van het project. Tijdens de bespreking erkenden beide staatshoofden het belang van de historische en vriendschappelijke betrekkingen tussen de volkeren en regeringen van beide landen. Verder werd erkend dat beide landen momenteel op het punt staan belangrijke spelers te worden op het gebied van energie en voedselzekerheid in de regio.
‘’Het tot stand brengen van een vaste verbinding tussen de twee buurlanden zal ongetwijfeld de stroom van mensen vergroten, de landbouwsamenwerking versterken, de handel en investeringen vergemakkelijken en het toerisme bevorderen, waardoor op gediversifieerde wijze wordt bijgedragen aan de economische groei die naar verwachting voor duurzame ontwikkeling zal zorgen welvaart voor zowel de Surinaamse als de Guyanese bevolking”, aldus de verklaring.
Volgens de verklaring hebben de respectieve teams de opdracht gekregen om de volgende fase van het project in te gaan door besprekingen te voeren over prijzen, technische aspecten, financiering en operationele modaliteiten met het gedeelde doel om te optimaliseren op het gebied van betaalbaarheid en concessionaliteit. Experts uit beide landen zullen gezamenlijk werken aan een politiek en juridisch kader, te beginnen met het aanbestedingsproces voor toezicht en het opstellen van een overeenkomst over het uiteindelijke bestuur dat gezamenlijk de brug zal beheren. Er zijn duidelijke tijdlijnen vastgesteld voor de afronding van deze aanbevelingen. De ministeriële teams (drie van Guyana en drie van Suriname) zullen hun werk voortzetten om deze onderhandelingen en gegevensverzameling te leiden. Zij zullen ook de voortgang monitoren en regelmatig verslag uitbrengen aan de staatshoofden van beide landen.
Ondertussen zijn de staatshoofden overeengekomen om begin mei 2024, het Platform voor Strategische Dialoog en Samenwerking (SDCP) bijeen te roepen om het overleg uit te breiden naar andere relevante gebieden die van strategisch belang zijn voor de twee landen.