DNA-voorzitter parlement roept minister ROM tot de orde

Marinus Bee, voorzitter van het parlement, was gisteren tijdens de voortzetting van de behandeling van de Milieu Raamwet, genoodzaakt de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Marciano Dasai, tot de orde te roepen, nadat was gebleken dat hij geen vragen betreffende het onderwerp meer beantwoordde, maar reageerde op uitlatingen gedaan door politieke exponenten. De bewindsman werd erop gewezen, de gestelde vragen zakelijk te beantwoorden, maar ging op dezelfde voet verder en stelde zelfs op een gegeven moment, dat we in Suriname ondertussen ook meemaken, in welke gerechtelijke procedures een gewezen president is verwikkeld. Dasai doelde hiermee op de voortvluchtige ex-president Desi Bouterse.

De NDP-fractie pikte de opmerking gedaan door de minister niet, en vroeg de fractievoorzitter Rabin Parmessar aan de voorzitter van het parlement om de minister tot de orde te roepen. Volgens hem moest de minister antwoord geven op vragen die zijn gesteld, en zich niet bemoeien met politieke aangelegenheden. Indien hij dat toch doet volgens Parmessar, zal hij politieke tegenstand krijgen, hetgeen hij zeker niet als prettig zal ervaren. “De minister moet de vragen beantwoorden en zich niet gaan verschuilen achter wat toen is gebeurd, en welke groep wat in het parlement heeft gedaan. Laat hij zakelijk op die dingen ingaan, want wij kunnen ook een politiek antwoord geven hier! De minister gaat heel ver! Hij moet de zaak technisch beantwoorden en niet met politieke pietpraatjes hier komen! Zo kunnen we niet hier behandeld worden door een minister. Dit gaan we niet accepteren”, aldus Parmessar.

VHP-parlementariër Mahinder Jogi merkte vervolgens op, niets mis te zien in de manier waarop de minister de vragen heeft beantwoord. Hij spoorde de bewindsman zelfs aan op de ingeslagen weg voort te gaan. “De minister is zakelijk bezig! De minister is zakelijk bezig! En wanneer die minister zakelijk bezig is, dan komt het pijnlijk over bij mensen. Maar wie kaatst, moet de bal verwachten”, aldus Jogi.

More
articles