Subjectsubsidie elektriciteit stopt 50% korting voor Kwetsbare Afnemers die zich niet formeel aanmelden

Het staatsbesluit Subjectsubsidie Elektriciteit, dat per 1 april 2024 in werking treedt, bepaalt dat de 50 procent energiekorting voor afnemers, aangeduid als ‘Kwetsbare Afnemers in de Overgangsregeling’ bij de N.V. EBS automatisch stopt, als er geen formele aanvraag wordt ingediend bij het uitvoerend orgaan, de Energie Autoriteit Suriname (EAS). Voorheen kwamen deze afnemers in aanmerking voor een korting van 50 procent op de maandelijkse stroomrekening. De Energie Autoriteit Suriname (EAS) is de wettelijk aangestelde uitvoerder, waar er een formele aanvraag kan worden ingediend voor deze regeling. Kwetsbare Afnemers zijn afnemers zonder winstoogmerk en primair actief op het gebied van sport, religie, educatie, gezondheidszorg, ouderenzorg, jeugdzorg, of cultuur, en die niet beschikken over voldoende financieel draagvermogen om hun elektriciteitsrekening volledig te kunnen voldoen.

Potentiële Kwetsbare Afnemers kunnen zich met een KKF-uittreksel en een digitaal ingevuld financieel overzicht aanmelden voor deze regeling via de EAS website. De EAS zal vervolgens na screening, de aanvraag aanbieden bij het ministerie van Financiën en Planning, dat de finale goedkeuring verstrekt, ook ter publicatie via de EAS website. Zonder een formele aanvraag bij de EAS, zal de 50 procent energiekorting voor Kwetsbare Afnemers automatisch stoppen per 1 april 2024. Het advies is daarom tijdig een formele aanvraag in te dienen, en zo een ongunstige situatie te voorkomen. Verder kunnen de reeds ingediende aanvragen alsnog worden aangevuld met de ontbrekende documenten.

De tariefsaanpassingen zijn noodzakelijk voor het garanderen van een duurzame energiesector in de toekomst. De huidige uitdagingen in de energiesector worden structureel aangepakt om de economische groei en ontwikkeling te bevorderen. De continuïteit van bijvoorbeeld de elektriciteitsvoorziening is namelijk essentieel, omdat de consequenties bij het wegvallen van de voorziening verstrekkend zijn en uiteindelijk kunnen leiden tot ontwrichting van de samenleving. Door structureel te werken aan duurzame oplossingen, kunnen in de toekomst zulke situaties worden voorkomen. De tariefsaanpassingen zijn dus noodzakelijk voor de energiezekerheid en duurzaamheid van de sector. Er is verder deels invulling gegeven aan het proces van de omzetting van objectsubsidie naar subjectsubsidie, door ook een sociaal vangnet te creëren door de invoering van een breed sociaal programma. De afkondiging van de Wet Energie Autoriteit Suriname en de Elektriciteitswet 2016, waren de eerste stappen in het proces van herstructurering van de energiesector. In de Elektriciteitswet zijn drie doelstellingen vastgelegd om de prestaties en duurzaamheid in de sector te verbeteren. De eerste is de verbetering van de beschikbaarheid van elektriciteit, de tweede is het zorgen voor de betaalbaarheid van de levering en de derde doelstelling is het verhogen van de milieukwaliteit.

De EAS is als onafhankelijke autoriteit verantwoordelijk voor het toezicht op de energiesector, het bewaken van de sectordoelen, het onderzoeken van tarieven en het toezichthouden op de kwaliteit van de dienstverlening en de prestaties van de elektriciteitssector. En blijft daarom gevraagd en ongevraagd adviezen geven ten behoeve van de continuïteit in de electriciteitsvoorziening, in het belang van de burgers van ons land.

 

More
articles