Krimp in de export van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied begint af te nemen

In 2023 kromp de waarde van de export van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied met 2,2 procent, na een groei van 17,0 procent in 2022. Deze daling werd veroorzaakt door lagere exportprijzen en verminderde volumes. Terwijl Mexico bleef groeien, vooral door verzendingen naar de Verenigde Staten, bleef de export vlak in Midden-Amerika en daalde in Zuid-Amerika. Het herstel van de export op korte termijn wordt niet verwacht vanwege de trage mondiale economische groei en volatiele grondstofprijzen.

De export van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC) kromp in 2023 na twee jaar van groei als reactie op de Covid-19-pandemie. Deze omkering werd voornamelijk veroorzaakt door dalende grondstofprijzen, vooral in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Hoewel de exportprestaties in Midden-Amerika over het algemeen stabiel bleven, was de groei hoofdzakelijk te danken aan Mexico. Ondanks een vertraging in de daling van externe verkopen in het laatste kwartaal, wijzen de vooruitzichten nog steeds naar beneden.

Factoren zoals de voortdurende oorlog in Oekraïne, nieuwe conflicten in het Midden-Oosten en de toenemende geo-economische fragmentatie beperken de economische groei en verminderen de vraag naar export. Extreme weersomstandigheden kunnen de prijzen ook volatiel maken, waardoor de algehele mondiale handelsomgeving onzeker blijft.

In 2023 daalde de goederenexport van het LAC met 2,2 procent, voornamelijk vanwege lagere exportprijzen. Hoewel alle subregio’s werden getroffen, varieerde de impact gedurende het jaar. Zuid-Amerika en het Caribisch gebied zagen een daling, terwijl Mexico stabiel bleef en Midden-Amerika een lichte groei vertoonde, voornamelijk door Mexico. De totale import van de regio daalde met 5,9 procent in 2023, na een sterke stijging in 2022.

Olieprijzen bleven relatief stabiel tot het derde kwartaal van 2023, maar lagen nog steeds lager dan in 2022. Nieuwe productieverlagingen van de OPEC werden ingesteld om de dalende prijzen te beperken.

In 2023 bleven de exporten van Mexico groeien, voornamelijk naar de Verenigde Staten, terwijl Midden-Amerikaanse exporten vlak bleven. De Caribische landen zagen echter een aanzienlijke daling, met uitzondering van Jamaica.

De exportprestaties van individuele landen vertoonden variatie, waarbij sommige landen groei boekten, terwijl andere krimp zagen. Brazilië, Costa Rica, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama en Paraguay zagen allemaal groei, terwijl andere landen zoals Guyana, Trinidad en Tobago, Suriname en Belize een daling ervoeren. De impact van deze verschuivingen varieerde afhankelijk van de bestemmingsmarkten en de exportproducten van elk land.

Bron: VES- Inzicht maart 2024

More
articles