SEOB: ‘Overheid loopt inkomsten mis bij een dalende wisselkoers’

“De inflatie in januari 2024 nam verder af en kwam uit op 29 procent. Deze vertraging in de inflatie kan toegeschreven worden aan de dalende wisselkoersen voor vreemde valuta. Echter, ten opzichte van de vorige maand stegen de prijzen met 0,9 procent. Dit was het gevolg van een opwaartse bijstelling van pompprijzen, alsook een stijging in nutstarieven. De 12-maands gemiddelde inflatie nam eveneens af en kwam uit op 49 procent in januari 2024’’, aldus de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in de 9e editie van het SEOB-bulletin.

De wisselkoersen voor vreemde valuta daalden in 2024 verder. Echter, er is volgens de SEOB een discrepantie te merken in de girale en cashkoersen. “De aanhoudende koersdaling als gevolg van de werking van het flexibele wisselkoerssysteem, brengt zowel voordelen als ook risico’s met zich mee.

De overheid verliest bijvoorbeeld inkomsten (uitgedrukt in SRD) bij een dalende wisselkoers. Voor de lokale exportsector kan een dalende wisselkoers een verslechtering van de concurrentiepositie betekenen. Koersdalingen kunnen echter gunstig uitvallen voor aflossingen van de buitenlandse staatsschuld. Ook zorgt een dalende wisselkoers voor een toename in de koopkracht van de consument. Prijzen van huur uitgedrukt in SRD vallen lager uit. Ook kan dit enige prijsdaling teweegbrengen bij goederen die meteen gekoppeld zijn aan een vreemde valuta, zoals luxe importgoederen.”

Lokale component basisgeldhoeveelheid overschrijdt doelstelling

“Hoewel de totale M0 beneden de doelstelling overeengekomen met het IMF van SRD31,3 miljard uitkwam, kwam de lokale component van de M0 hoger uit dan het afgesproken bedrag van SRD16,2 miljard in december 2023”, aldus de SEOB.

De CBvS geeft aan dat de stijging in de lokale component van M0 het gevolg is van toegenomen overheidsuitgaven. De SEOB zal de groei in de lokale component van M0 blijven monitoren. Een hoge groei in de lokale component van M0 vanwege de overheid kan bestedingsinflatie teweegbrengen. Dit kan de inflatiedoelstelling in gevaar brengen.

Rentes stijgen verder; niet-presterende lening nemen af

De gemiddelde rentes stegen verder in december 2023. “De gemiddelde rentes op deposito’s stegen van 9,7 procent naar 11,1 procent, terwijl de leenrentes gemiddeld uitkwamen op 14,9 procent.” De SEOB verwacht dat stijging in gemiddelde leenrentes zal aanhouden in de komende maanden. Hoge leenrentes kunnen echter uitdagingen voor de economische bedrijvigheid met zich meebrengen. Vooral voor het klein- en middenbedrijf (MKB) zijn de hoge rentekosten ontmoedigend. De ontwikkelingen binnen de bancaire sector blijken volgens de SEOB gunstig. “De geaggregeerde solvabiliteitsratio kwam in december 2023 uit op 20,3 procent. Deze stond één jaar eerder nog op 16,8 procent. Niet-presterende leningen (NPLs) nemen af. De NPL-ratio kwam per ultimo 2023 uit op 13 procnet. De winstgevendheid gemeten aan de hand van het rendement op activa daalde enigszins naar 2,7 procent in december 2023, vergeleken met het jaar daarvoor. Het doorvoeren van de instructies van de beoordeling van activa (AQR), alsook een nieuw bestuurskader voor staatsbanken zal moeten bijdragen aan het verstevigen van de soliditeit van de bankensector”, aldus de SEOB.

More
articles