Staatsolie wil gezamenlijk met Exxon en TotalEnergies gasvelden ontwikkelen

Staatsolie is gesprekken begonnen met de oliegiganten Exxon Mobil en TotalEnergies om de gezamenlijke ontwikkeling van aardgasvelden aan te moedigen die zich uitstrekken over de maritieme grenzen van het land en Guyana, vertelde Staatsolie-directeur Annand Jagesar onlangs aan Reuters.

De gesprekken in een vroeg stadium maken deel uit van de inspanningen van Suriname om de buitenlandse investeringen in zijn energieproductie te vergroten en van de Zuid-Amerikaanse natie een regionaal gasknooppunt te maken. De eerste grote olieproductie uit de offshore zal over ongeveer vier jaar plaatsvinden.

In het westen van Suriname heeft een door Exxon geleid consortium in Guyana de olieproductie snel opgevoerd tot ongeveer 650.000 vaten per dag (bpd). De groep is in gesprek met de Guyanese regering om nog onaangeboorde gasvelden te ontwikkelen. Guyana heeft gezegd dat het wil dat de groep de velden gaat aanboren voor binnenlandse levering en export, om zo een tweede stroom energie-inkomsten voor het land te genereren.

Het Exxon-consortium heeft zes projecten in Guyana geschetst, waar het meer dan 11 miljard vaten aan winbare hulpbronnen heeft bevestigd, voornamelijk voor de productie van lucratiever ruwe olie. Een zevende project zou het eerste project van de groep kunnen zijn dat zich vooral op gas richt.

‘’Twee van Exxons ontdekkingen in Guyana, die voornamelijk aardgas en gascondensaat bevatten, liggen in de buurt van twee Surinaamse velden waar TotalEnergies en APA Corp gas vonden’’, zei Jagesar in een interview op de CERAWEeek-energieconferentie in Houston.

“We hebben met Total gesproken. Ze zien nog geen mogelijkheid om een haalbaar project te maken van Maka en Kwaskwasi (twee ontdekkingen voor de kust). Door ons aan te sluiten bij de verkenningen in Guyana en Suriname, kunnen we meer realiseren”, zei Jagesar.

‘’Verschillen in belastingen en andere fiscale voorwaarden tussen de twee landen behoren ook tot de uitdagingen die moeten worden aangepakt voordat er een gezamenlijke gasontwikkeling kan plaatsvinden’’, zei hij. Woordvoerders van Exxon en TotalEnergies weigerden commentaar te geven.

GAS

Hoewel het eerste project in Suriname dat volgens de planning met de offshore productie zal beginnen – TotalEnergies en APA’s Blok 58 – aanvankelijk gericht zal zijn op olie, ziet het land zichzelf als een potentieel gasknooppunt voor de regio. “Er is een gouden weg”, zei Jagesar, verwijzend naar een gordel van offshore olie- en gasreserves die zich uitstrekt van Brazilië tot Guyana en bekend staat als de Equatoriale Marge.

“De goede plek ligt in Guyana, dat is het beste reservoir. Het lijkt erop dat we meer gas hebben”, zei Jagesar.

TotalEnergies en APA streven ernaar om later dit jaar een definitieve investeringsbeslissing te nemen over de ontwikkeling van Blok 58, met als doel de eerste olieproductie in 2028. Maar de geplande USD 9 miljard van het project zou kunnen stijgen naarmate de boorkosten wereldwijd zijn gestegen, zei Jagesar. “Twee jaar geleden bedroegen de boorkosten zo’n 200.000 dollar per dag. Nu is dat ongeveer 400.000 dollar”, voegde hij eraan toe. Het volgende project voor de ingebruikname van offshore productie zou Blok 52 kunnen zijn, waar het Maleisische staatsoliebedrijf Petronas en partner Exxon van plan zijn het gebied verder te verkennen. ‘’Ze hebben afgesproken om een evaluatieput te boren en productietests uit te voeren’’, zei Jagesar.

Petronas zou een project voor vloeibaar aardgas (LNG) kunnen voortzetten met behulp van Surinaams gas als de ontdekkingen dit toelaten. Petronas en Staatsolie zijn via een contractaddendum speciale fiscale voorwaarden overeengekomen die het bedrijf een belastingvrije periode van tien jaar vanaf de start van de productie geven. ‘’Die onderhandelingen zouden kunnen worden uitgebreid naar andere bedrijven’’, aldus Jagesar.

‘’Grote producenten uit buurlanden waaronder het Braziliaanse Petrobras, kijken naar kansen in Suriname’’, zei Joelson Mendes, hoofd Exploratie en Productie van het bedrijf, woensdag. In ondiepe wateren heeft Suriname productiedelingscontracten getekend met bedrijven, waaronder de Amerikaanse oliegigant Chevron en QatarEnergy, voor vier blokken. ‘’Na een onlangs gelanceerde nieuwe biedronde zou het totaal aantal toegewezen blokken kunnen worden verhoogd naar 21-22’’, zei Jagesar.

Bron: Reuters

More
articles