Nieuw minimumuurloon per 1 april van kracht

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), heeft voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers, een update gegeven over de aanpassing van het minimumuurloon. Naar verluidt zal de wetswijziging deze week worden gepubliceerd, om wettelijk per 1 april 2024 een nieuw minimumuurloon vast te stellen van SRD 49,12, dat de Loonraad heeft voorgesteld. Dit minimumloon is gebaseerd op de vastgestelde armoedegrens van SRD 7.936 van december vorig jaar.

Volgens Mac Andrew heeft het bedrijfsleven een vertegenwoordiging in de Loonraad, die de ruimte heeft gekregen om haar visie over het minimumuurloon kenbaar te maken aan de Loonraad.

“Er is de afgelopen jaren veel gewerkt met de armoedegrens, het is de werkwijze die de Loonraad hanteert.

Op basis van calculaties van het planbureau zou bij een koopkracht van 2019, het minimumloon rond de SRD 48 moeten zijn en volgens de huidige analyse zitten wij op SRD 49,12, wat aangeeft dat het ministerie in zekere mate bezig is met een compensatie van het verlies aan koopkracht in de afgelopen jaren, dus de Loonraad doet het niet slecht”, aldus Mac Andrew.

De bewindsman heeft gemerkt dat de armoedegrens tot november vorig jaar een stijgende trend had, maar de maanden daarna een lichte daling vertoont. Er zal gekeken worden welke wending de armoedegrens zal aannemen in de komende maanden, maar deze is afhankelijk van de inflatie op dat moment.

Mensen die aangeven dat zij het minimumuurloon niet verdienen, hebben de vrijheid een klacht in te dienen bij de Arbeidsinspectie. Die zal vervolgens onderzocht worden, en mocht blijken dat men minder dan het minimumuurloon verdient, dan kan de Arbeidsinspectie overgaan tot loonvordering. “Het algemeen minimuurloon geldt voor alle sectoren en voor eenieder. Beneden dat bedrag mogen er geen arbeidsovereenkomsten worden gesloten. Bij calamiteiten is de Arbeidsinspectie bevoegd om op te treden om zo de wet te handhaven”, aldus Mac Andrew.

More
articles