Verzoek- en beroepschrift Bouterse afgewezen

Het Hof van Justitie (HvJ) heeft vanochtend het verzoek- en bezwaarschrift van het nieuwe advocatenteam van Desi Delano Bouterse in de ‘decemberzaak’ afgewezen. Ook zijn de advocaten van het nieuwe team niet ontvankelijk verklaard. Het Hof heeft vandaag uitspraak gedaan en heeft opgeworpen, dat het niet bevoegd is om te oordelen over de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om het vonnis uit te voeren, op te schorten.

Het Hof verklaarde ook dat het nieuwe advocatenteam, een verzoek- en beroepsschrift mocht indienen bij het bevoegde gezag.

Hiermee staat het eerder gewezen vonnis nog recht overeind, Bouterse moet 20 jaar gevangenisstraf uitzitten en de overige veroordeelden Iwan Dijksteel, Benny Bronden-stein, Stephanus Dendoe en Ernst Gefferie elk 15 jaar. Bouterse en Dijksteel zijn nog voortvluchtig., en zijn onlangs ook op de Interpol Red Notice lijst geplaatst. Brondenstein, Dendoe en Gefferie zitten hun straf uit in de ziekenboeg van Santo Boma.

Hugo Essed advocaat van de nabestaanden in het 8 decembermoordenproces, zei eerder aan De West, dat de nabestaanden pas in hoerastemming zullen verkeren, als de werkelijke aanhouding van de veroordeelden Desire Delano Bouterse en Iwan Leendert Dijksteel, heeft plaatsgevonden. Essed had verwacht dat het verzoek- en beroepschrift beide afgewezen zouden worden. ‘’Het formule argument is dat er geen rede is dat de rechter meegaat met het verzoek- en beroepschrift. Dit is niet in de wet opgenomen. Het verzoek- en beroepschrift is niet op de wet gestoeld. Het materiële argument is dat het verzoek- en beroepschrift inhoudelijk afgewezen kan worden. De wet zegt namelijk dat ieder veroordeelde zijn straf moet uitzitten‘’, aldus Essed.

 

More
articles