In een interview met Cherlique Lilienthal, woordvoerder van de president, heeft de Communicatie Dienst Suriname (CDS) belangrijke inzichten verkregen over de besprekingen tijdens de regeringsvergadering van woensdag 13 maart 2024. Belangrijk onderwerp op deze vergadering betrof de ontwikkelingen met betrekking tot de uitbetaling van de koopkrachtversterking (KKV).
Melvin Veldkamp van de financiële afdeling van het AOV-fonds, gaf tijdens de vergadering aan, dat verschillende groepen AOV’ers profiteren van de KKV, maar dat er uitdagingen zijn met betrekking tot de juiste toekenning van de steun. Een van de meest gestelde vragen is hoe het mogelijk is dat mensen die de KKV niet nodig hebben, deze toch ontvangen en hoe ze uit het systeem kunnen worden gehaald. In reactie hierop benadrukte de president het belang van een efficiënter beheer van de KKV. Hij verwees naar een regeringsbesluit dat was genomen vorig jaar om alle AOV’ers automatisch in aanmerking te doen komen voor KKV. Dit besluit werd genomen vanwege de bureaucratie, waardoor aanvragers mogelijk te lang zouden moeten wachten op uitbetaling. De president vond het belangrijk dat de gevoelige groep binnen de algehele AOV-groep snel geholpen werd, en daarom werd de AOV-groep in zijn geheel opgenomen in de KKV-uitbetaling. Het besluit omvatte ook een vervolgonderzoek om vast te stellen wie geen behoefte heeft aan de ondersteuning, en dat deze dus uiteindelijk eruit zou kunnen worden gehaald.
Shirley Sitaldin van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVO) deelde tijdens de vergadering voorstellen om modellen uit te werken voor AOV’ers die vrijwillig de KKV willen terugstorten. De regering overweegt maatregelen zoals het versturen van brieven naar AOV’ers die mogelijk geen recht hebben op de KKV, met het verzoek zich vrijwillig af te melden. Daarnaast wordt voorgesteld om, in samenwerking met verschillende bedrijfsorganisaties, AOV’ers te identificeren die mogelijk geen gebruik hoeven te maken van de KKV, bijvoorbeeld omdat ze een eigen bedrijf hebben of nog werkzaam zijn en een salaris ontvangen.
President Santokhi benadrukte het belang van een effectief en rechtvaardig beheer van overheidsmiddelen, waarbij de steun terechtkomt bij diegenen die er het meest behoefte aan hebben. De regering blijft zich inzetten voor een eerlijke en doeltreffende uitvoering van het sociaal beleid, met als doel de levenskwaliteit van alle Surinamers te verbeteren.