Suriname neemt deel aan PAHO-workshop om volksgezondheidsproblemen aan te pakken

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft onlangs een vierdaagse workshop gehouden in Barbados voor experts op het gebied van volksgezondheid en wetgeving uit zes Caribische landen. De focus lag op wetgeving en het juridisch opstellen van regulerende instrumenten gericht op het elimineren van industrieel geproduceerde transvetzuren (iTFA) en het implementeren van doelstellingen voor natriumvermindering in verpakte voedingsmiddelen. Vertegenwoordigers van zes landen namen deel aan de bijeenkomst: de Bahama’s, Barbados, Bermuda, Jamaica, Saint Lucia en Suriname.

Tijdens het seminar werd aangehaald, dat overmatige consumptie van natrium en transvetzuren behoort tot de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd en aanzienlijk bijdraagt aan de prevalentie van niet-overdraagbare ziekten, die tot de belangrijkste doodsoorzaken behoren. Het elimineren van transvetzuren kan naar schatting tegen 2040 wereldwijd 17,5 miljoen levens redden.

Het verminderen van de inname van natrium is geïdentificeerd als een effectieve en kostenefficiënte manier om levens te redden; voor elke dollar geïnvesteerd in het opschalen van interventies voor natriumvermindering, zal er minstens 12 dollar worden terugverdiend.

Tijdens de opening van de vergadering in Barbados merkte de directeur van het PAHO/WHO Subregionaal Programma Coördinatie, Caribisch bureau, Dean Chambliss, op dat de potentiële voordelen duidelijk zijn, maar dat er een dringende behoefte is aan het aannemen van kosteneffectieve maatregelen.

“De Caribische Gemeenschap heeft stappen ondernomen, met als doel een wettelijke limiet van nul procent voor industrieel geproduceerde transvetzuren in ons voedselaanbod te bereiken. Gezien het feit dat meer dan 40 procent van de wereldbevolking al limieten voor transvetzuren heeft ingesteld, en met de beschikbaarheid van gezondere, commercieel concurrerende alternatieven, is het van cruciaal belang dat het Caribisch gebied snel overgaat tot het elimineren van transvetzuren”, aldus Chambliss. Het Globale Actieplan voor Niet-overdraagbare Ziekten streeft naar een vermindering van de natriuminname met 30 procent en de eliminatie van industrieel geproduceerde transvetzuren tegen 2025. Chambliss benadrukte dat dit alleen kan worden bereikt door samenwerking.

In zijn toespraak benadrukte de minister van Staat in het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn, Hon Davidson Ishmael, dat de regering van Barbados het opstellen van regulerende instrumenten voor de eliminatie van industrieel geproduceerde transvetzuren en natriumvermindering van het grootste belang acht voor het verbeteren van de gezondheidsresultaten op een rechtvaardige manier.

“In overeenstemming met de richtlijnen van PAHO en WHO heeft Barbados zich voorgenomen industrieel geproduceerde transvetzuren uit onze voedselomgeving te elimineren. Barbados blijft vastberaden in zijn streven om industrieel geproduceerde transvetzuren uit ons lokale voedselaanbod te verwijderen tegen december 2024. We hebben zowel overheids- als niet-gouvernementele belanghebbenden, inclusief vertegenwoordigers van de industrie, betrokken om naleving te waarborgen en robuuste monitoring- en evaluatiemechanismen vast te stellen na 2024”, merkte Ishmael op.

De minister van Staat beloofde ook initiatieven te starten en te steunen die gericht zijn op het verbeteren van het algehele voedselklimaat. Deze toewijding omvat de implementatie van het schoolvoedingsbeleid en het nationaal voedingsbeleid van Barbados, de invoering van belastingen op suikerhoudende dranken, en het pleiten voor achthoekige waarschuwingslabels op de voorkant van verpakkingen.

De PAHO/WHO-vertegenwoordiger voor Barbados en de Oost-Caribische landen, dr. Amalia Del Riego, beschreef wetgeving en regelgeving als een van de krachtigste instrumenten in de volksgezondheid.

“We weten dat ze effectief zijn en dat ze op veel fronten hebben gewerkt. Daarom moeten we in de alomvattende benadering van niet-overdraagbare ziekten doorgaan met de inspanningen om wetgeving af te dwingen die de determinanten en risicofactoren van de gezondheid zal aanpakken. Het zal niet van een leien dakje gaan, omdat we de uitdagingen kennen bij het omgaan met de belangen van de industrie, aangezien deze niet altijd in lijn zijn met het algemeen belang, de gezondheid van de bevolking”, aldus dr. Del Riego.

Een recent geproduceerde studie over de economische impact van het elimineren van industrieel geproduceerde transvetzuren in Barbados werd ook gedeeld met deelnemers. Geproduceerd door de PAHO, het George Alleyne Chronic Disease Research Centre van de Universiteit van West-Indië, het Caribbean Institute for Health Research, de Barbados Statistical Service en andere regionale partners, vergeleek het rapport de consumptie van Gedeeltelijk Gehydrogeneerde Olie (PHO’s) in Barbados in 2019 met een tegen factueel scenario waarin PHO’s werden geëlimineerd uit het voedselaanbod. De studie schatte dat negen sterfgevallen door hart- en vaatziekten verband houden met het ontbreken van een beleid om PHO’s uit het voedselaanbod te verbannen. Daarnaast zou een nationaal verbod op de productie of het gebruik van PHO’s als ingrediënt in alle voedingsmiddelen in 2019 meer dan een half miljoen dollar (USD 546.246) aan toekomstige productiviteitsverliezen besparen.

Het seminar werd georganiseerd in samenwerking met de Caribbean Public Health Agency, de Healthy Caribbean Coalition, de Faculty of Law of the University of the West Indies at Cave Hill, Barbados.

More
articles