Ori: ‘Het is een eis die onrealistisch is’

Henry Ori, minister van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, heeft voorafgaand aan de Raad van Ministersvergadering (RvM) van woensdag verklaard, dat de eis van de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) voor een loonaanpassing onrealistisch is. “Het is een eis die onrealistisch is, we hebben het ook meerdere keren aan hen uitgelegd,” aldus Ori. Ook zei Ori dat de VWPU binnenkort ontvangen zal worden voor overleg met een clusterteam van ministers op vrijdag 15 maart.

Daarnaast drong Ori aan op onderbouwing van de bedragen die de VWPU vraagt. Hij wees erop dat het ministerie jaarlijks subsidie verstrekt aan de universiteit, en dat de universiteit dit overleg met de bonden moet voeren om tot een overeenkomst te komen. De gevraagde bedragen zijn volgens Ori echter veel te hoog en vallen buiten de begroting van het ministerie. Hij verklaarde: “Ze doen nu een geweldig beroep op de minister om meer te geven, maar ik heb die bedragen niet in mijn begroting. We zullen nog een keer met ze praten, ik heb aangegeven waar de grenzen liggen, en het houdt een keertje op. Als ze niet willen luisteren, gaan ze dat merken.” Ori gaf aan dat het ministerie zal overgaan tot andere acties als de VWPU niet wenst mee te werken, maar hij gelooft dat er volgende week een oplossing zal zijn.

Ori sprak ook over de onrust bij Student Housing Campus Village, waar een nieuw subsidiemodel per 1 maart 2024 is ingegaan. Hij noemde het moment van betaling een misverstand, maar merkte op dat de rust is teruggekeerd en dat er goede communicatie is met de Stichting Studentenhuisvesting. “Er is een goede structuur voor de communicatie en het gaat er voorlopig rustig aan toe,” aldus Ori.

More
articles