‘Elektriciteitstarieven met 40% verhoogd, er wordt rekening gehouden met sociaal zwakkeren’

De uitfasering van objectsubsidie is niet alleen van primair belang om de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) te versterken, maar maakt ook deel uit van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen afgelopen week tijdens een regeringspersconferentie. De bewindsman lichtte toe waarom de regering over is gegaan tot het afbouwen van de subsidie. ‘’Aan het begin van het vorige jaar dachten we dat we de subsidie zouden terugbrengen met een miljard SRD. Later is gebleken dat de subsidie juist is gestegen. De druk is te groot. We hebben ons de afgelopen maanden serieus gebogen over de verschillende voorstellen”, aldus Abiamofo.

De regering heeft samen met het bedrijfsleven, de vakbeweging, een speciale commissie van het parlement en andere belanghebbenden, gekeken naar diverse modaliteiten. De regering heeft gekozen voor de uitfasering van objectsubsidie om de EBS als utiliteitsbedrijf structureel gezond te maken. Bij het afschaffen van de subsidie op nutsvoorzieningen wordt er volgens Abiamofo, rekening gehouden met sociaal zwakkeren. De bewindsman zei dat de nieuwe tarieven voor elektriciteit per 6 maart ingaan. ‘’Voor huishoudens wordt het tarief verhoogd met gemiddeld 40 procent.” In de verhoging is het tarief bepaald op een wisselkoers van SRD 36 voor USD 1. Voorheen werd een koers van 30 SRD gehanteerd. ‘’In dit model hebben we meegenomen dat het tarief bepaald wordt door de wisselkoers, zoals genoteerd door de Centrale Bank van Suriname.‘’

Vanaf mei 2024 zal volgens Abiamofo elke twee maanden een verhoging van 7 procent op het tarief worden doorgevoerd. ‘’Het is niet cumulatief, maar gebaseerd op het huidige tarief. Dit zal tot november gebeuren.‘’ De bewindsman zegt dat de schijven ook zijn aangepast voor de huishoudens, met als doel mensen die bezuinigen op elektriciteit, de mogelijkheid te geven in een lagere categorie terecht te komen. ‘’Zo komen ze in aanmerking voor een lager tarief‘’, aldus de minister.

Abiamofo verklaarde dat Suriname sterk afhankelijk is van hydro-elektriciteit. Hij verwees naar de actuele situatie rond de Afobaka-waterkrachtcentrale.

Vanwege de langdurige droogte is het waterpeil nabij de Afobakuwdam lager komt te liggen. Hierdoor is er weinig energie opgewekt de afgelopen maanden.

More
articles