GRIJZE OLIE LEKT EN BEVLEKT

Trinidad wordt geteisterd door een olieramp, omdat ruim twee weken geleden voor de kust van Tobago, een vrachtschip zonk. Autoriteiten op het eiland hebben geen succes gehad bij het achterhalen van de eigenaar van het schip, waardoor het incident steeds mysterieuzer wordt. De schuldigen zijn volgens verschillende media ongrijpbaar of moeilijk vindbaar. Het schip, met de niet-geregistreerde naam Gulfstream, zorgde voor een enorme olievlek en de regering van Trinidad en Tobago kondigde de noodtoestand af vanwege de vervuiling, maar volgens de Tobago Emergency Management Agency is de situatie momenteel ‘beheersbaar’.

Momenteel heerst er in de CARICOM een behoorlijke oliekoorts, met als plaatselijke hotzone het Guyana-schild. Met meer dan 15 kilometer aan kuststrook bedekt in oliedruk, heeft het toerisme van het carnavalseizoen een enorme deuk opgelopen. Hoewel internationaal petroleumvervoer qua Health Safety Environment en quality regels, een van de strengst gereguleerde sectoren ter wereld is, kapseisde een mysterieus vaartuig, onder de naam ‘Gulfstream’, zonder een noodoproep te doen. Op Bonaire zijn ook olievervuilingen aangetroffen, met ernstige gevolgen voor mens en natuur. De mangrovekust van Bonaire is getroffen en heeft ecologische schade, terwijl onderzoek, volgens de autoriteiten, een herkomst van Panama en een eindbestemming van Guyana doet vermoeden. Er zijn zowat duizend vrijwilligers die zich met de schoonmaak op Trinidad bezighouden.

Mogelijke cocaïnesmokkel

Satellietbeelden hebben onlangs onthuld dat het gezonken schip gesleept werd door de sleepboot Solo Creed uit Panama, maar de huidige locatie van de sleepboot is onbekend. Het uitschakelen van het Automatic Identification System (AIS) wijst op een poging tot onopgemerkt blijven. Onderzoekers hebben ontdekt dat het vrachtschip tot vorig jaar op verschillende locaties in de Panamese stad Colón lag en vermoedelijk in slechte staat was toen het werd gesleept. Het schip vertrok vervolgens naar Venezuela en later naar Guyana, waar het uiteindelijk zonk. De sleepboot Solo Creed is sinds het kapseizen spoorloos verdwenen, ondanks registratie bij de Sea Energy Group in Panama. De vondst van drugs in de buurt van het gezonken schip versterkt het vermoeden van mogelijke cocaïnesmokkel, wat de beoogde eindbestemming Guyana zou verklaren.

Piraterij en smokkel

De smokkel in het oosten van ons land richting Frans-Guyana, is een eeuwenoud fenomeen,  waar vanwege de overheid nooit voldoende tegen is opgetreden. Niet alleen brandstof wordt naar de Franse oever gesmokkeld, maar tal van goederen gaan op illegale wijze naar de rechteroever van de Marowijnerivier. Het westen van Suriname, met name het officieus door de Kustwacht van Suriname ‘moeilijk te controleren’ gedeelte tussen de monding van de Coppenamerivier en de Corantijnrivier, is niet alleen een nest van illegale bevolkingsvisserij, dubbele en driedubbele vervlaggingen van vaartuigen op een en dezelfde vergunning, piraterij en smokkel. De kopstukken uit de grijze sectoren die elkaar overlappen, hebben verstrekkende tentakels richting de sociale en familiekringen van topfunctionarissen belast met handhaving. Dusdanig, dat de alternatieve theorie de kop opsteekt, dat het verkeer wel eens de andere richting op zou kunnen zijn en functionarissen belast met handhaving, het fenomeen van de ‘witte pomp’ voor illegale brandstof, smokkelwaar zoals alcohol en sigaretten, etcetera, beïnvloeden tot zelfs beheersen.

Keerpunt weet al jaren dat de miljoenenschade in dollars die ons land wordt berokkend door de brandstofsmokkel, onder de noemer van gedoogbeleid wordt geplaatst. De instanties die belast zijn met het controleren of er geen onofficiële c.q. illegale brandstoftransporten plaatsvinden, zijn onderbemenst of gewoon corrupt en dat is nog op een zachte manier uitgedrukt. Wij vragen ons af, of er überhaupt controle is op de hoeveelheid brandstof die wordt ingekocht en verkocht bij de ‘witte pompen’, om zo een goed beeld te scheppen of er daadwerkelijk governmenttake wordt betaald over elke liter. Want de lieden uit de goudsector die gewend zijn om smokkelolie te kopen uit ‘bootjes’ die komen vanuit Venezuela, zullen maar moeten wennen aan de werkelijke prijs aan de grens. Ze verdienen ruim voldoende met hun goudactiviteiten om de brandstof te kunnen betalen. Dit zal natuurlijk alleen gebeuren als er voldoende controle en veiligheidskleppen worden ingebouwd, zoals onze Franse buren dat doen.

Er is in ons land de Kustwacht, maar er is ook een autoriteit voor kustbescherming in voorbereiding. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu en een meer robuuste Nationale Milieu Autoriteit, kunnen expertise en een beleidsvisie gaan ontwikkelen, zodat niet slechts het NCCR en de Kustwacht, in dergelijke gevallen aan reactie zouden voldoen, maar er in anticipatie, instituten worden bemenst, bekostigd en ontwikkeld, om niet alleen het grijze verkeer, maar ook de risico’s binnen de lokale logistiek, gedegen te kunnen ondervangen.

Het is te hopen dat het waarschuwingsschot op tijd in onze eigen regio heeft geklonken, om in plaats van wilde koortsdromen een fundament aan beleid, fondsen voor eerste reactie, internationale relaties en netwerken voor te bereiden. Want rampen van dit formaat en soort, komen alleen in de vorm van aankondiging van het vorige geval.

More
articles