De overheid heeft de verschillende vakbonden beloofd, dat zij in januari 2024 bereid was te kijken naar nieuwe loonreeksen. Na drie maanden is er niet meer daarover gesproken. Vanwege de vakbeweging wordt er ook weinig tamtam daarover gemaakt. Dat is frappant, vooral wanneer men plannen heeft, het minimumuurloon aan te passen voor het bedrijfsleven. Moeten ambtenaren het dan maar blijven doen met toelagen? Toelagen die niet worden meegenomen bij het doen van zaken met een bank? Toelagen die gelden voor een bepaalde tijd? Waarom worden ze niet geïncorporeerd in het loon? Dan weten ambtenaren dat ze op het juiste pad zijn.
Maar juist nu had de vakbeweging tamtam moeten maken, daar de energietarieven maandelijks stijgen, en er nog steeds van de samenleving wordt verwacht, dat ze inlevert. Van een kale kip kun je toch geen veren plukken? De mensen komen niet eens door de maand met hun salaris en zijn daardoor genoodzaakt, schulden te maken. Moet een ambtenaar zo leven? Erger nog, wordt dat verwacht van iemand met een hbo-titel voor zijn of haar naam? Want ook deze groep komt niet meer uit. Geïnvesteerd in kennis, maar het voordeel is haast niet meer zichtbaar. Is dit het voorbeeld dat we onze jongeren willen geven?
Misschien wordt het tijd, dat het totale ambtenarenapparaat zich gaat bundelen tegen de regering. De enige personen die van deze regering een verhoging op het salaris hebben gehad, zijn de leden van de rechterlijke macht. Waarom waren er toen wel middelen beschikbaar voor deze personen? Is de rest van de ambtenarij minder? Is een bezoldiging van SRD 6500 nog van deze tijd?