Padieopkoopprijs verlaagd naar SRD 750

Naar wij vernemen is de opkoopprijs van een baal natte padie van 79 kilo van SRD 800 omlaag gebracht naar SRD 750. Dit komt door de slechte kwaliteit van de padie van het vorige seizoen in 2023.

Voorts zijn enkelen van mening dat de rijstboeren niet opgewassen zijn tegen de macht en invloed van de molenaars en opkopers in de rijstsector. “Als molenaars en opkoperscoöperatie kunnen ze wel een grotere vuist maken”, aldus de boeren.

Parmanand Sewdien, minister Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), is ontstemd over de uitlatingen van Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), die zich tot nu toe opwerpt als spreekbuis van de molenaars en de opkoperscoöperatie. Volgens de rijstboeren ziet Oemraw thans zijn invloed afnemen in de rijstsector.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft de regering gevraagd spoedig duidelijkheid te brengen in de opkoopprijs van padie. De oogst van padie is op enkele plekken in Nickerie al begonnen. Over een week of twee zal er volgens Jogi volop worden geoogst. Nog steeds is het niet duidelijk, wat de prijs gaat zijn die de boeren voor hun padie zullen krijgen van de molenaars. Van de regering verwacht Jogi dat ze het daarheen zal leiden, dat er een goede prijs tot stand komt. Hij vraagt president Santokhi zich persoonlijk met deze zaak te bemoeien. Jogi heeft weinig geloof in LVV-minister Sewdien. ‘’Ondanks de goede banden die de minister heeft met de molenaars c.q. opkopers, is het Sewdien in het recente verleden toch niet gelukt een goede opkoopprijs voor de boeren te bewerkstelligen. Boeren zijn overgeleverd aan de pelmolenaars’’, aldus Jogi.

Jogi heeft recentelijk in het parlement herhaalde malen het ministerie van LVV opgeroepen, een kostprijscalculatie te maken voor padie. Mede op basis daarvan, zou de opkoopprijs van padie tot stand moeten komen. ‘’De gevraagde kostprijsberekening is niet gerealiseerd. Nu staat de padieoogst voor de deur, en padieboeren weten nog steeds niet, hoeveel ze voor hun padie zullen krijgen.’’

Rond SRD 12.000 per hectare zou volgens Jogi de kostprijs van padie, vanaf de inzaai, het onderhoud van de aanplant tot aan de oogst, dit seizoen al moeten liggen.

Boeren hebben dit seizoen vanwege de ernstige watertekorten  zelf moeten oppompen naar hun rijstarealen, hetgeen veel extra brandstofkosten heeft veroorzaakt. Jogi vindt dat boeren ook dit seizoen onder moeilijke omstandigheden hebben ingezaaid en hun aanplant moeten blijven onderhouden. Ze verdienen daarom alle ondersteuning van de regering.

De rijstsector is vele jaren geleden geliberaliseerd. Dit betekent dat de overheid geen rol of invloed meer heeft bij de totstandkoming van de padieopkoopprijs. Het vorige seizoen, toen boeren weer klaagden over de lage opkoopprijs die pelmolenaars betaalden, heeft president Santokhi geïntervenieerd. Die interventie resulteerde erin, dat de Vereniging van Rijstverwerkers en Exporteurs (VRE) akkoord ging met een minimumopkoopprijs van SRD 850 per baal van 79 kilogram. Niet lang daarna beklaagde de VRE zich erover dat de kwaliteit van de geleverde padie zeer slecht was. Het pelrendement was naar  zeggen van de VRE, daarom erg laag. De opkoopprijs werd toen verlaagd naar SRD 750. In de praktijk kregen de boeren echter gemiddeld SRD 650 uitbetaald. Met de overheid zou toen zijn afgesproken, dat die zou inkomen met het verschil van SRD 100. Daar is tot op heden niets meer over gezegd. Kleine boeren zijn wel geholpen met één zak NPK-kunstmest per hectare tot een maximum van 30 hectares. Volgens boeren betreft deze tegemoetkoming een afspraak uit het seizoen daarvoor, toen ze enorme schade hadden geleden als gevolg van een rattenplaag.

De prijs van natte padie is gedaald van SRD 800 naar SRD 750 vanwege de slechte kwaliteit van de padie in het seizoen 2023.

Individuele rijstboeren hebben daarbij beperkte macht en invloed in de rijstsector, maar als coöperatie kunnen ze een sterkere positie innemen.

Oemraw, die opkwam voor de boeren, verliest invloed en Sewdien is niet blij met deze verandering.

More
articles