Grote drugsvangst bij brand Nickerie

Gisteren brak er een grote brand uit in een loods aan de Palingstraat in de Van Pettenpolder in Nickerie. De brandweer en politie gingen naar de locatie en ontdekten naar verluidt tijdens het blussen een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne. De drugs – naar wij vernemen vermoedelijk 2500 kilo – werden vervoerd naar het Hoofdbureau van Politie in Nieuw-Nickerie. Olton Pinas, voorlichter bij de brandweer, verwees voor nadere informatie naar de politie. Echter is het ons gebleken dat de woordvoerder van politie geen informatie verstrekt. “Inderdaad er is een drugsvangst geweest. Wij wachten zelf ook op bijzonderheden”, aldus een medium in Nickerie.

Verschillende media meldden dat er meer dan 2500 kilogram cocaïne bij het incident zou zijn gevonden. Het gebied rond het politiebureau werd afgezet en eenheden van de Narcotica Brigade waren onderweg van Paramaribo naar Nickerie.

Bij een ander incident in februari, werden drie verdachten gearresteerd voor het overtreden van de Narcoticawet tijdens een verkeerscontrole op de Afobakaweg. De bestuurder van een grijze Toyota Vitz werd gestopt en bij controle van het voertuig werden enkele zakken met een witte substantie gevonden die op cocaïne leek. Het ging om meer dan 1 kilo en de stof werd in beslag genomen voor strafrechtelijk onderzoek en eventuele vervolging.

De recente grote drugsvangst van 8000 kilo in Spanje, vermoedelijk afkomstig uit Suriname, heeft de aandacht getrokken van het ministerie van Justitie en Politie. Het Openbaar Ministerie heeft hieromtrent informatie opgevraagd bij buitenlandse autoriteiten over de inbeslagname van 8 ton cocaïne.

Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, verklaarde naderhand dat er ook een onderzoek aan Surinaamse zijde moet beginnen en dat er al gesprekken met de procureur-generaal hieromtrent hebben plaatsgevonden.

Suriname is in verband gebracht met eerdere grootschalige drugssmokkelzaken, waarbij aanzienlijke drugsvangsten werden gedaan in de Jules Sedney Haven. In ten minste twee gevallen zijn grote zendingen cocaïne onderschept die bestemd waren voor verscheping, en de afgelopen twee jaar zijn er ook enorme hoeveelheden cocaïne in Europa in beslag genomen.

In een recent incident werd een 35-jarige verdachte aangehouden tijdens een verkeersoperatie in Saramacca. De politie vond daarbij twee bollen marihuana in zijn voertuig en vermoed wordt dat hij drugs vervoerde van Nickerie naar Paramaribo. De drugs werden in beslag genomen en de verdachte ingesloten.

Twee weken geleden deed een gespecialiseerde eenheid van de politie een inval op een woonadres, waar een grote hoeveelheid drugs, naar verluidt meer dan 500 kilogram cocaïne, werd gevonden. De bewoner, naar verluidt een buitenlander, zou tijdens de inval zwaar zijn mishandeld. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart om meer details van het incident te achterhalen.

Deze recente incidenten benadrukken het voortdurende probleem van drugshandel in Suriname en de noodzaak van meer samenwerking met buitenlandse autoriteiten en evenzo verbeterde veiligheidsmaatregelen in de Jules Sedney Haven.

More
articles