Project ‘Labor Market Alignment with New Industries’ vordert gestaag

De vorderingen binnen het project ‘Labor Market Alignment with New Industries’ (Afstemming van de arbeidsmarkt op nieuwe sectoren), dat het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) uitvoert in samenwerking met de Inter-American Development Bank (IDB), werden op 20 februari 2024 besproken tijdens een ontmoeting tussen minister Steven Mac Andrew, Adriana La Valley, landenvertegenwoordiger voor de IDB en Yyannú Cruz-Aguayo, teamleider IDB. Ook de onderdirecteur Arbeidsmarkt van AWJ, Naomi Esajas-Friperson, was aanwezig.

Het project is veelal gericht op beroepsgerichte training voor burgers met de focus op persoonlijke en professionele ontwikkeling in de landbouwsector, sector ecotoerisme en de dienstensector, met de nadruk op informatietechnologie. In dit kader worden samenwerkingsovereenkomsten met andere ministeries bekeken. Daarnaast wordt een ‘Skills and Employment Survey’ uitgevoerd. Het project vordert gestaag en met een goed uitgestippeld plan, kijken partijen positief vooruit. Minister Steven Mac Andrew is hoopvol gestemd over de vorderingen die tot dusver zijn geboekt. Volgens hem zal Suriname door middel van dit project nog meer vooruitgang boeken richting duurzame ontwikkeling. Het ontwikkelen van een Roadmap for Training For Employment (TFE) welke gestaag vordert, is volgens de minister van belang om te komen tot meer beroepsgerichte trainingen voor de beroepsbevolking. Hij twijfelt er niet aan dat de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) en de stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), als werkarmen van AWJ, een enorme bijdrage kunnen leveren als het gaat om gerichte beroepstraining. Vandaar dat zij ook worden betrokken bij dit project.

Mac Andrew lichtte de IDB in over het landelijk trainingsproject ‘Wroko Foe Mek Moni’, dat thans in vijf districten wordt uitgevoerd door de SAO, middels het kosteloos aanbieden van verschillende vakopleidingen. De minister vindt dat personen binnen de samenleving landelijk de ruimte moeten krijgen om zich vanaf de basis te scholen tot het hoogste niveau. Net als de IDB is de bewindsman van mening dat met een goed uitgezet plan en een hechte samenwerking tussen alle betrokkenen, de gewenste resultaten zullen worden bereikt met een goede basis voor verdere ontwikkeling.

La Valley heeft aangegeven dat er progressie wordt geboekt door de lancering van de eerste activiteit binnen dit project, namelijk het ontwikkelen van een Roadmap for Training for Employment (TFE) welke eerder door de minister genoemd is, evenals de uitvoering van een ‘Skills and Employment Survey’. Zij vindt het belangrijk dat vooral in het achterland personen de nodige scholing kunnen krijgen om zich te focussen op landbouw en ecotoerisme. Zowel La Valley als Cruz-Aguayo, juichen een hechte samenwerking tussen partijen toe, zodat de gestelde doelen binnen uitgezette tijd worden bereikt. Het onderdirectoraat Arbeidsmarkt fungeert als de directe counterpart bij de uitvoering van dit project. Reden genoeg voor de onderdirecteur Arbeidsmarkt op het ministerie, Naomi Esajas-Friperson, om de nodige invloed aan te wenden om de samenwerking tussen partijen naar grotere hoogten te brengen.

More
articles