Stichting Kibii pakt haar activiteiten weer op in Tembe Art Studio in Moengo

De bekende en succesvolle educatieve activiteiten gaan binnenkort van start, zoals de workshops tekenen, dans, theater, film en muziek. Het is dan ook een eer om na de periode van stilstand, weer kunstenaars te mogen verwelkomen en de eerste is: Iris Bouwmeester.

Bouwmeester is een internationaal opererende kunstenaar met diverse werkperiodes in Noorwegen, Spanje, Engeland en Suriname. Zij zal in de periode februari tot april verblijven in Moengo om aan enkele projecten te werken. Daarnaast zal zij tekenlessen verzorgen in Moengo en in omliggende dorpen. Naast de tekenlessen zal zij samen met bewoners van Moengo een kunstobject maken dat zal worden toegevoegd aan het Marowijne Kunstpark.

Zoals de werkwijze van St. Kibii in voorgaande projecten heeft aangetoond, is de kruisbestuiving tussen kunstenaar en de lokale gemeenschap zeer belangrijk. Daarom zal de kunstenaar onderzoeken hoe de gemeenschap is samengesteld, wat de gemeenschap ontbeert en hoe het kunstwerk van belang kan zijn voor de wederopbouw van het gebied en haar inwoners.

Iris Bouwmeester zal ook gastcolleges over haar eigen werk verzorgen in Paramaribo en in Frans-Guyana. Haar sculpturen en tekeningen spiegelen zich aan de oerkrachten en groeilust van de natuur. Zij bestudeert de microwereld van schimmels en waterflora en laat deze vormen in haar werk terugkeren. Gaten, welvingen en uitstulpingen verleiden de kijker om naar verborgen dieptes te staren, plekken die vaak wonderschoon en betoverend zijn, dan weer een tikkeltje angstaanjagend. Beelden van een vergeten biotoop of juist van een zeer actuele wereld.

More
articles