Frangie: ‘Banken doen niet mee aan koersspeculatie’

Eblein Frangie, directeur van de Finabank, heeft in een interview met ABC Online Nieuws verklaard, dat de banken in Suriname niet meewerken aan koersspeculatie. Hij benadrukte dat de banken alleen werken met de wisselkoersen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en zich niet laten leiden door koersnoteringen van cambio’s.

Volgens Frangie is het niet de strategie van commerciële banken om marktmanipulatie of speculatie toe te passen. De banken streven naar stabiliteit op de markt en hebben een zorgplicht naar hun klanten toe. Frangie wil dat er een gelijk speelveld is voor iedereen in de financiële sector.

Frangie haalde aan dat elke koersbeweging effect heeft op de balanspositie en winstpositie van de bank. Daarom handelen de banken niet irrationeel op de markt, omdat ze er geen baat bij hebben. Hij zei dat banken zich bezig houden met rust en het voldoen aan de vraag van hun cliënten. De directeur van Finabank maakte ook duidelijk dat als er voldoende aanbod is, klanten rustig hun dollars kunnen kopen voor bijvoorbeeld importen, op een voorspelbare manier. Hij merkte op dat de banken zich niet druk maken om noteringen van één of twee spelers op de markt, die de indruk willen wekken dat de koers gaat dalen. Frangie is ervan overtuigd, dat er geen daling van de douanekoers zal plaatsvinden, gezien het macro-economische plaatje van het land.

More
articles