Guyana, Suriname en Brazilië beloven samenwerking op energiegebied in een trilaterale verklaring

Na een trilaterale werkvergadering hebben de presidenten Mohamed Irfaan Ali van Guyana, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva van Brazilië en Chandrikapersad Santokhi van Suriname in een gezamenlijke verklaring hun toewijding uitgesproken om de samenwerking op het gebied van energie tussen de drie landen te versterken. De bijeenkomst, gehouden in het kader van de 46e reguliere bijeenkomst van de Conferentie van Regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), benadrukte een gezamenlijk doel: het bevorderen van duurzame ontwikkeling met sociale rechtvaardigheid.

In de verklaring bevestigden de presidenten hun engagement om Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als een vredeszone te behouden en de samenwerking voor duurzame ontwikkeling te bevorderen. Ze erkenden de historische vriendschappelijke betrekkingen tussen hun naties en benadrukten het belang van integratie in het Amazonegebied en Zuid-Amerika.

Om hun gemeenschappelijke doelen te bevorderen, kwamen de staatshoofden overeen om trilaterale werkgroepen op technisch niveau op te richten, gericht op fysieke en digitale infrastructuur, energie en samenwerking bij de bestrijding van transnationale illegale activiteiten.

Deze werkgroepen zullen zich bezighouden met initiatieven van wederzijds belang en zullen voortgangsrapporten indienen bij de respectieve ministers ter overweging tijdens trilaterale ministeriële bijeenkomsten.

Op het gebied van energie beloofden de staatshoofden verdere besprekingen over samenwerking in de olie- en gasindustrie, waarbij exploratie, productie, regulering en noodplannen aan bod zullen komen. Ze toonden interesse in duurzame waterkrachtprojecten en de integratie van elektrische netwerken om de regionale energiezekerheid te vergroten. De staatshoofden verwelkomden ook de mogelijkheid om hernieuwbare energiemodaliteiten, waaronder bio-energie, te verkennen. Wat infrastructuur betreft, erkenden de presidenten het potentieel om de fysieke en digitale connectiviteit te versterken. Er werd speciale nadruk gelegd op projecten zoals de volledige bestrating van de Linden-Lethem-weg die Roraima in Brazilië verbindt met Georgetown, en de modernisering van de wegverbindingen door Frans-Guyana. Maatregelen ter bevordering van handel en investeringen langs deze routes werden als cruciaal beschouwd. In de strijd tegen de grensoverschrijdende misdaad, bevestigden de staatshoofden opnieuw hun inzet voor gezamenlijke politieoperaties, uitwisseling van inlichtingen, capaciteitsontwikkelingsactiviteiten en samenwerkingsprojecten met behulp van teledetectiebeelden. Ze drongen er bij veiligheidsagentschappen in Brazilië, Suriname en Guyana op aan de samenwerking te intensiveren en voort te bouwen op initiatieven in de Guyanaschild-regio.

De verklaring werd afgesloten met de nadruk op de succesvolle implementatie van het Minamata-verdrag inzake kwik in hun respectieve landen.

More
articles