Tweede brand bakkerij Fernandes binnen twee maanden

Personeel van het Korps Brandweer Suriname (KBS) rukte gisteravond omstreeks 21.40 uur uit naar een brand die was uitgebroken bij bakkerij Fernandes, het tweede brandincident in de afgelopen twee maanden. De exacte details van de huidige brand zijn naar verluidt nog onduidelijk, maar de brandweer wist het vuur binnen iets meer dan een uur onder controle te krijgen. Naar verluidt is de brand ontstaan in een vriezer in de gebaksruimte en wordt de oorzaak van de brand onderzocht. De interne hulpdienst van Fernandes kwam ook in actie, en hielp mee bij het blussen van de brand. Evenwel moest de productie in de fabriek tijdelijk worden stilgelegd vanwege de zware rookontwikkeling in het gebouw. Het personeel werd snel in veiligheid gebracht. De brandweer was met voldoende materiaal en materieel (drie brandweervoertuigen) ter plaatse en gelukte het brandweerpersoneel de zware rookontwikkeling uit het gebouw te verwijderen.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand, zal verder door de Forensische Opsporingsdienst van de politie worden voortgezet.

Olton Pinas voorlichter bij de brandweer verwees naar het verslag van de officier van dienst ten tijde van de brand. Volgens dit verslag betrof het een koelcel van bakkerij Fernandes die wordt gebruikt als opslag van bollen en taarten voor houdbaarheid die in kratten lagen en in plastic verpakt, geplaatst op rekken. Vermoedelijk is de brand daar ontstaan. Naar verluidt werd het vuur ontdekt door de security van het bedrijf. Pinas vermeldt verder dat een zware rookontwikkeling zich voordeed in de ruimte met een oppervlakte van 8 bij 12 meter. Volgens Pinas is de schade beperkt gebleven bij kratten van bollen, en bij de taarten is de schade minder.

De brandende plastieke kratten zorgden voor enorm veel rook. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor en het sein brandmeester werd omstreeks 22.50 uur gegeven.

In midden januari werden werknemers bij het opstarten van een machine in de ochtenduren, ook ineens geconfronteerd door veel rook. Ze zetten toen  onmiddellijk de machine stil echter bij het openen van de meterkast sloegen de vlammen eruit.

De Bedrijfshulpverlening (BHV) van Fernandes ondernam toen gelijk actie en heeft de brand onder controle kunnen krijgen. Vanwege de rookontwikkeling die vrij kwam, moest toen de productie in de fabriek ook worden stopgezet.

De werknemers werden in veiligheid gebracht door de gearriveerde brandweer. Aan de kant van de Nijbroekstraat, zorgde het brandweerpersoneel ervoor dat het vuur zich niet verder kon verplaatsen.

More
articles