Hendrison: ‘Pinautomaten beheren is kostbaar’

Kenneth Hendrison, Managing Director van Banking Network Suriname (BNETS), heeft gisteren tegenover ABC online nieuws, onthuld dat de transactiekosten bij de ATM’s per 1 maart worden verhoogd naar SRD 10 inclusief BTW,- per transactie. Dit is een 100 procent stijging ten opzichte van het vorige bedrag van SRD 5,- Hendrison benadrukte dat de werkelijke kosten per transactie veel hoger liggen, en dat het beheren van het netwerksysteem van de pinautomaten, aanzienlijke uitgaven met zich meebrengt.

Volgens Hendrison zouden de kosten per transactie eigenlijk SRD 15,- moeten zijn, maar vanwege hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, hebben ze afgesproken met de banken de kosten op SRD 10,- te houden. Hij legde uit dat het beheer van het netwerk wordt uitgevoerd door een bedrijf in de Verenigde Staten, het geen resulteert in maandelijkse kosten in USD. Daarnaast zijn er aanzienlijke kosten verbonden aan de beveiliging van het systeem, waaronder certificeringen en controles om de veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen.

Hendrison zei ook dat de geplande introductie van grotere coupures ook zal leiden tot hogere kosten, met name voor verzekeringen, die worden berekend op basis van de hoeveelheid geld in een pinautomaat. Ondanks klachten van de samenleving over regelmatige leegstand van de ATM’s, stelde Hendrison dat BNETS het pin-gedrag van Surinamers begrijpt en daarop probeert in te spelen. Hij legde uit dat BNETS afhankelijk is van de banken om de pinautomaten te vullen, en dat als de banken op dat moment niet genoeg contant geld kunnen leveren, het vullen van de ATM’s moeilijk zal gaan.Het betalingssysteem in winkels, met behulp van POS-apparaten, is gratis voor het publiek, maar brengt ook kosten met zich mee voor het netwerk.

More
articles